Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Britt-Marie Mattsson: Fler frågor än svar om kaoset i Washington

Vad händer med Donald Trump? Hur reagerar ministrar och rådgivare? Vart tar han vägen den 20 januari? Varför lät polisen demonstranterna storma Kapitolium? Frågorna är många fler än svaren.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Chock och bestörtning är den dominerande beskrivningen dygnet efter de kaotiska scenerna i Washington. Donald Trump lovar att det skall bli en ordnad övergång den 20 januari när Joe Biden svär eden som ny president. Men han poängterar samtidigt att han berövats segern och att kampanjen mot det påstådda valfusket skall gå vidare.

Det är oklart hur stämningen är i Vita huset. Men uppgiftslämnare, som citeras anonymt, beskriver Donald Trump som mycket instabil och hämndlysten. Hans i många stycken osammanhängande och bisarra tal till demonstranterna – som han uppmanade att ta sig till Kapitolium och där vänta på honom – är en tydlig indikation på att han är helt fokuserad på sin egen person och missräkningen med att han förlorat valet. Många medarbetare lämnar nu också det sjunkande skeppet för att slippa finnas bland dem som in i det sista håller ut tillsammans med Donald Trump.

LÄS MER: Efter kravallerna – Trump erkänner sig besegrad

Är Trump ”unfit to be president”

Beskrivningarna av vad som hände när Richard Nixon tvingades ut av Watergateskandalen 1974 stämmer väl överens med berättelser då andra ledare blivit mer och mer världsfrånvända och desperata då det förstått att slutet för deras maktutövande är nära. Det finns anledning att tro att den bunkerstämning kring Donald Trump, som uppgiftslämnarna talar om, är korrekt vilket gör att diskussionen om att inte låta Trump styra ytterligare tretton dagar beskrivs som relevant.

Är det därför dags att tillämpa tillägg nummer 25 i konstitutionen som innebär att presidenten skiljs från ämbetet med hänvisning till att han är ”unfit to be president”, olämplig som president? Hans instagram- och facebookkonto har redan stängts ned och fortsatta inskränkningar på twitter kan vänta.

Eller räcker det med att vicepresidenten, ministrarna och nära medarbetare begränsar hans möjligheter i maktutövandet? Att paragraf 25 överhuvudtaget offentligt anges som en möjlighet att frånta Donald Trump makten är unikt. Senast det hände var när riksrätten ansågs vara en för långdragen process för att avsätta Richard Nixon och han tvingades att avgå frivilligt under hotet om att tillägg 25 skulle verkställas.

Vart Donald Trump tar vägen den 20 januari är oklart. Han är skriven i Mar-a-lago i Florida men kan också välja sin golfklubb i New Jersey eller våningen i Trump tower i New York. Även golfanläggningen i Skottland har nämnts som ett alternativ.

LÄS MER: Ledamoten: ”Trodde att vi var tvungna att slå oss ut”

Bara en fjärdedel poliser på plats

Men även om Trump lovar att inte obstruera på ett konkret sätt när Joe Biden svär eden har oron tilltagit om vad som kan hända på installationsdagen. Den dåliga säkerheten kring Kapitolium – där eden svärs på trappan – förskräcker. Varför var bara omkring 500 av de 2 000 poliserna som skall sköta bevakningen på plats, trots att Donald Trump i många veckor uppmanat sina anhängare att demonstrera där just den 6 januari? Varför skedde ingen förstärkning när Trump höll sitt tal och manade alla att ta sig till Kapitolium där han själv lovade att ansluta? Tanken svindlar att svarta som närmat sig Kapitolium i en Black Lives Matter marsch på samma sätt som Trumps demonstranter hade kunnat ta sig både in och ut i byggnaden utan att gripas av polisen. Först nu ber den federala polisen FBI allmänheten om hjälp med att identifiera de personer som utan till synes större bekymmer kunde jaga bort vakter, vandalisera politikers rum och slå sig ned i stolarna i senaten.

LÄS MER: De är personerna som stormade Kapitolium

Beväpnade personer vid kongresserna

Och hur skall säkerheten klaras av i kongresserna i delstaterna när beväpnade personer sedan i våras applåderats av Donald Trump då de protesterat mot coronarestriktioner som införts av demokratiska politiker? Och vad händer med valansvariga i delstater – som Georgia – som har fått livvaktsskydd sedan Donald Trump verbalt attackerat dem? Och med alla rösträknare som måste eskorteras av vakter för att inte utsättas för våld? Ett avhugget grishuvud har hittats i närheten av den demokratiska talmannen Nancy Pelosis hem och den republikanske majoritetsledaren Mitch McConell har fått hotande budskap målade på ytterdörren till sitt hus när han vägrade att delta i kampanjen för att underkänna elektorsrösterna i kongressen.

USA är en splittrad nation. Donald Trumps ansvar som president är de närmaste veckorna betydande.

LÄS MER: Nu följer tretton dagar av oro och osäkerhet