Fler benådningar att vänta från Donald Trump

Hur många hinner Donald Trump benåda innan han avgår? Michael Flynn är redan klar. Kanske lyckas även familjemedlemmar komma undan. Men det är osäkert om Trump kan benåda sig själv.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Konstitutionen ger presidenten rätt att benåda. Det gäller federala brott och här är möjligheterna stora. Benådningen kan ske redan innan rättegången inleds, inför en dom, under tiden straffet avtjänas men även då fängelsetiden är över. Det går att benåda personer som sedan länge är avlidna. I en fullständig benådning kan dessutom böter och andra ekonomiska krav avskrivas.

Michael Flynn benådades nyligen av Donald Trump
Michael Flynn benådades nyligen av Donald Trump Bild: Manuel Balce Ceneta

Den senaste som Trump benådat är den förre nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn som först erkände att han ljugit inför den federala polisen FBI om sina Rysslandskontakter i samband med valet 2016 men sedan tog tillbaka erkännandet.

Alla presidenter från George Washington till Donald Trump har använt sig av benådningsrätten. Över 200 000 amerikaner har frikänts på det sättet. Förr måste hela benådningsbrevet skrivas för hand av presidenten men numera behöver han bara skriva under med sin namnteckning.

ANNONS

Till de som i modern tid utfärdat flest benådningar hör Barack Obama som benådade 1 927 personer, bland dem Chelsea Manning som dömdes till 35 års fängelse för att ha läckt hemligstämplad material till Wikileaks. Hon benådades av Obama dagarna före installationen av Donald Trump i januari 2017.

Tidpunkten avgörande

Det är just vid tidpunkten inför avgången som många presidenter väljer att göra benådningar för att slippa en debatt som kan prägla deras aktiva presidenttid. Till de mer kontroversiella benådningarna hör Gerald Fords av Richard Nixon 1974 sedan denne avgått som en följd av Watergateskandalen. Nixon kunde aldrig ställas inför rätta för något som han anklagats för. Fords opinionssiffror återhämtade sig aldrig efter det och han förlorade presidentvalet två år senare. George Bush den äldre valde att benåda de som dömts under hans år som vicepresident under Ronald Reagan för inblandningen i Iran-contras affären.

Ingenting hindrar en president från att benåda familjemedlemmar. Bill Clinton benådade sin bror Roger som fått fängelsestraff för narkotikainnehav och som avtjänat straffet innan Clinton blev president. Poängen med att benåda personer som redan sonat sina brott är att allt därmed raderas från officiella dokument och att brottet betraktas som ogjort.

Kan benåda så många som han vill

Donald Trump tillhör de presidenter som varit sparsmakade med att benåda. Han har bara benådat 45 personer, inklusive Michael Flynn, under sin presidenttid. Men inför avgången har han möjlighet att plussa på den siffran med hur många som han önskar.

ANNONS

Problemet med att benåda familjemedlemmar är att det kan uppfattas som nepotism men det har mindre betydelse vid en avgång än vad det skulle haft tidigare under mandatperioden. För Donald Trump är det dessutom besvärligt eftersom det endast är federala brott som kan bli aktuella och inte de påstådda skattebrott som ligger och väntar på familjen i en domstol på södra Manhattan. Som president har Trump inte kunnat ställas inför rätta, men som vanlig medborgare är det en annan sak.

Även sönerna Donald jr och Eric kan dras in liksom dottern Ivanka som kan ha tagit emot stora summor pengar på ett olagligt sätt från sin far. Om detta hade varit federala brott hade allt kunnat skrivas av vid en presidentbenådning men inte på det sätt som målen nu är utformade .

Trump skulle teoretiskt sätt kunna benåda sig själv för även framtida brottsanklagelser av federal karaktär. Men här finns möjligheten att detta skulle kunna drivas ända till Högsta Domstolen för ett avgörande. HD har tidigare haft ärenden uppe om utredningar som rör Donald Trumps skatte- och fastighetsaffärer men låtit dem gå tillbaka till domstolen i New York.Trumps svärson Jared Kushner – som är gift med Ivanka – har också problem. Men Kushners far – som avtjänat fängelsestraff för federala ekonomiska brott – skulle kunna bli benådad.

ANNONS

Det finns tillfällen då presidentens benådningar överklagats i domstolar och några har tagits upp i HD men avslagits med motiveringen att konstitutionen uttryckligen ger presidenten rätt att benåda i alla fall där det handlar om federala brott.

Trycket på presidenter brukar vara starkt att benåda och särskilt inför avgången. Det är oklart hur många som vänt sig till Donald Trump. Han undersöker dock främst möjligheterna att rädda sina familjemedlemmar och sig själv.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS