Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Anna Karolina Eriksson
Bild: Anna Karolina Eriksson

Arne Larsson: Fi har inte visat att de behövs i parlamentet

Mycket talar för att FI gör precis som Junilistan och Piratpartiet – och åker ur EU-parlamentet efter en mandatperiod. Soraya Post har helt enkelt misslyckats med att visa väljarna varför partiet behövs i EU.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

I EU-valet 2014 fick Feministiskt initiativ 5,5 procent av rösterna och blev därmed det tredje svenska parti som tagit plats i EU-parlamentet utan att någonsin suttit i riksdagen, efter Junilistan och Piratpartiet.

Nu pekar alla mätningar på att Fi åker ut efter en mandatperiod, precis som föregångarna gjorde.

Nya partier uppstår och vinner mandat för att det finns ett behov. Junilistan uppstod som ett borgerligt EU-kritiskt parti när det fanns ett sug efter det i samband med omröstningen om euron, Piratpartiet seglade med i debatten om fildelning och stormen kring sajten The Pirat bay.

LÄS MER: Soraya Post (Fi) vill fortsätta arbeta för allas rättigheter

Frågorna har inte kallnat

Eftersom valdeltagande är lägre och folk är mer benägna att rösta lite fritt i EU-valet lyckades de ta sig in i parlamentet. När deras frågor försvann från dagordningen fick de åka hem igen.

Inför valet 2014 drev Fi en gräsrotskampanj med home partys och stark närvaro på sociala medier, med dåvarande partiledaren Gudrun Schyman som drivande kraft. Precis som nu gick partiet till val på frågor som feminism och jämställdhet.

Det är svårt att se varför väljarna skulle se det som mindre aktuella frågor i dag. Sedan Fi kom in i parlamentet har vi till exempel upplevt hela Metoo-rörelsen, som gjorde att partiets frågor i högre grad än någonsin tidigare hamnade på dagordningen.

Till skillnad från de andra partierna som snabbt fått lämna parlamentet är det alltså inte så för Feministiskt initiativ att deras frågor spelat ut sin roll.

Som vilken vänsterpartist som helst

Så, vad är det då som har hänt?

En tänkbar förklaring är att partiet lider svårt av att Gudrun Schyman inte står i frontlinjen på samma sätt som tidigare. Ingen annan har lyckats skapa intresse kring partiet som hon.

En annan förklaring är att partiets enda parlamentariker Soraya Post inte har lyckats visa väljarna varför hon behövs i Bryssel. Hon har inte skrivit några debattartiklar som gett stort genomslag på hemmaplan. I parlamentet har hon drivit frågor om mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter.

Det är helt i linje med det partiet gick till val på – men det avviker samtidigt inte nämnvärt från vad vilken vänsterpartist som helst presterar.