Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Stina Svensson är gruppledare för FI i Göteborg.  Bild: Stefan Berg
Stina Svensson är gruppledare för FI i Göteborg. Bild: Stefan Berg

Feministiskt initiativ kan hålla sig kvar i Göteborg

Den senaste mandatperioden har Feministiskt initiativ styrt Göteborg tillsammans med de rödgröna. Nu ser de ut att tappa någon procent jämfört med förra valet, men allt pekar på att de klarar tvåprocents-spärren med nöd och näppe.

Till skillnad från Feministiskt initiativ på riksnivå har partiet i Göteborg varit lite av en succéhistoria. I valet 2014 fick de ett resultat på 3,96 procent och tog sin in i kommunfullmäktige.

I årets val ser FI ut att klara sig kvar över tvåprocents-spärren, men det med nöd och näppe. När 348 valdistrikt hade räknats låg FI på 2,3 procent, och hade då tappat 1,6 procent jämfört med senaste valet. Då återstod fortfarande 20 distrikt och resultatet kunde fortfarande ändras.

Men Stina Svensson, FI:s gruppledare i Göteborg, var under kvällen lugn inför slutresultatet.

– Jag tycker att det ser bra ut, det är ändå en del distrikt kvar att räkna, det visar på att vi har lyckats visa för väljarna att vi är grundande i en bra politik som väljarna vill ha, säger hon.

Samtidigt hoppas hon att partiet kommer växa ytterligare när resultatet är färdigräknat.

– Det är klart att vi hoppas att vi växer, vi har haft den känslan. Det är flera som har sett vad vi har gjort i kommunfullmäktige och att vi inte viker från vår värdegrund och ideologi, säger Stina Svensson.

Väljarna nöjda med partiet

Stina Svensson tror att det ihållande stödet beror på att väljarna varit nöjda med partiet under den gångna mandatperioden.

– Vi har visat väldigt tydligt att vi har delat frågor efter vår grund om mänskliga rättigheter, om vi inte hade haft representation i fullmäktige så hade de här frågorna inte kommit upp och jag tror att väljarna vill se FI som driver frågor om mänskliga rättigheter.

Men vilka partier som FI kan vara intresserade av att samarbeta med under den kommande mandatperioden vill Stina Svensson inte avslöja ännu.

– Jag vill vänta med att kommentera samarbetet tills det färdiga resultatet, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.