Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Miljöförvaltningen uppger att anmärkningarna på restauranger i Stockholm ökat successivt de senaste veckorna. Nu tvingas fem av dem stänga omgående. Bild: Arkivbild / TT
Miljöförvaltningen uppger att anmärkningarna på restauranger i Stockholm ökat successivt de senaste veckorna. Nu tvingas fem av dem stänga omgående. Bild: Arkivbild / TT

Fem Stockholmskrogar tvingas stänga efter trängsel

På söndagen beslutade Smittskydd Stockholm att fem krogar på Norrmalm och Södermalm ska stänga omedelbart. Anledningen: trängsel i och utanför lokalerna.
– Det här var de första fem stängningarna vi har gjort i Stockholm och sannolikt även i landet, men det kan bli aktuellt fler gånger, säger smittskyddsläkare Per Follin.

GP har i flera artiklar berättat om trängseln på krogar och uteserveringar i Göteborg. Även i Stockholm har miljöförvaltningen och polisen gjort inspektioner under helgen. På söndagen fattade Smittskydd Stockholm beslut om att fem krogar måste stänga.

LÄS MER: Trots ministerns krav – fullt på uteserveringarna i Göteborg

LÄS MER: Fyra uteserveringar i Göteborg hotas av stängning efter corona-slarv

— Målet med beslutet är att minska smittspridningen när det gäller covid-19 och det vi har anmärkt på har huvudsakligen varit trängsel. Det är det som det gäller, säger Per Follin, smittskyddsläkare på Smittskydd Stockholm.

Beslutet gäller omedelbart. Krogarna som det gäller ligger alla i centrala Stockholm, på Norrmalm och Södermalm.

Vad händer om de inte följer beslutet?

– Det ses nog inte med blida ögon om man inte följer det här, vi har inte diskuterat några sanktioner därutöver. Men om man säger så här: det här görs gemensamt med miljöförvaltningen och de har ju andra tillståndskrav som de ställer på näringsidkare, så det kan ju få en spinoff, men det har vi inte diskuterat, säger Per Follin.

Han konstaterar att krogarna som stängs är de första i Stockholm och sannolikt även de första i landet.

– Men det kan bli aktuellt fler gånger i och med att man har intensifierat inspektionerna i Stockholm och att det har gått ut en uppmaning från inrikesministern i fredags att alla regioner och kommuner ska intensifiera de här besöken. Så det kommer säkert att ske på fler platser.

Enligt Peter Brådenmark, enhetschef vid miljöförvaltningen har situationen blivit värre den senaste helgen.

– Det var inte oväntat, med tanke på att under de veckorna som vi har gjort tillsyn har anmärkningarna ökat successivt. Det är betydligt fler verksamheter som fått anmärkningar den här helgen än förra. Det var drygt 20 stycken den här helgen och vi var ute på knappt 60. Det är en tredjedel som får anmärkning.

Resultatet från Göteborgs kommuns inspektioner kommer att presenteras på måndag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.