Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Janerik Henriksson
Bild: Janerik Henriksson

Arne Larsson: Federleys huvudfokus inte samma som partiets

Centerpartiets Fredrick Federley har gjort djurhållning till sin fråga i Bryssel. Något som bidragit till att Liberalernas tidigare ledamot Marit Paulsen stöder honom i valet. Men partiet tror uppenbarligen inte att den frågan lockar väljare som förr.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

I rikspolitiken har Centerpartiet tydligt profilerat sig i kampen mot extremism och högerpopulism. Att hålla Sverigedemokraterna borta från inflytande vägde som bekant tyngre än i stort sett allt annat när en regering skulle bildas valet.

I EU-valet fortsätter partiet på samma linje och gör kampen mot nationalism och extremism till sin huvudfråga. Enligt egna mätningar partiet gjort är just detta som oroar väljarna mest för närvarande.

Socialdemokraterna lyfter samma fråga högst, så det är inte helt unikt. Ända kan man fundera på hur lätt det är att sälja in ett budskap som bara säger vad man inte vill – och inget av vad man vill göra – till väljarna.

LÄS MER: Fredrick Federley (C) vill se breda lösningar för att stärka EU

Federley prioriterar djurfrågor

Inte minst som Centerpartiet är ett av våra mest EU-vänliga partier, som verkligen vill en del med samarbetet, så är det lite underligt.

Partiets nuvarande EU-parlamentariker, som också toppar årets lista, Fredrick Federley har under sina fem år i Bryssel gjort djurrättsfrågan till sin. Hans senaste inlägg i debatten handlade om djurtransporter.

I en intervju i Dagens Nyheter tidigare i vår berättade han om hur han och Liberalernas parlamentariker Marit Paulsen fann varandra i början av mandatperioden, när hon gjorde sitt sista år i parlamentet och han sitt första: "Om jag hade en liten lucka, då gick jag och la mig på hennes soffa. Sen pratade hon och jag lyssnade."

Mer järnväg än djurtransporter

Några veckor tidigare hade Paulsen berättat för Sveriges radio att hon stöder Federley, och inte partikamraterna i Liberalerna, i valet eftersom hon tycker att han har ett helt annat engagemang för frågan än någon i det egna partiet.

Efter oron för nationalism är det klimat som rankas högst av Centerpartiet i EU-valet. Ambitionen att knyta ihop EU:s järnvägsnät får större utrymme än djurtransporterna.

Kanske är det så att frågorna om djurhållning inte väcker samma engagemang som för tjugo år sedan när Marit Paulsen mer eller mindre på egen hand lyfte Folkpartiet till 14-procent i EU-valet. Eller för tio år sedan när hon kom tillbaka och gjorde samma sak.