Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Arkivbild. Bild: Adam Ihse

Farlig arbetsmiljö upptäckt från kontoret - straffavgift lagt på byggföretag

Tjänstemannen på Arbetsmiljöverket tittade ut genom kontorsfönstret. Det ledde till att byggföretaget mittemot fick en straffavgift på 45 000 kronor.

I Lackarebäcks industriområde i Mölndal har Arbetsmiljöverket ett regionkontor.

Där pågick i juli i fjol ett bygge på tomten mitt emot verkets kontor. En tjänsteman tittade ut och fick se vad som klassades som en uppenbar fara:

– Man kunde se två personer på taket på byggnaden mittemot. Från marken höll en kranbil på att lyfta upp byggnadsmaterial på taket. En person gick fram till kanten för att dirigera kranföraren med handsignaler. I detta skede stod personen med ena foten på den förhöjda takkanten, skriver Arbetsmiljöverket.

I beslutet om sanktionsavgiften på 45 000 kronor konstaterar Arbetsmiljöverket att fallhöjden var cirka tio meter och att fallskydd saknades helt.

Grunden för att ta ut avgiften är Arbetarskyddsstyrelsens regler som kräver skydd om det finns risk för fall från en arbetsplats på en höjd som är två meter eller mer.

Byggföretaget har tid på sig fram till 9 oktober att yttra sig över avgiften. Om det har invändningar som Arbetsmiljöverket inte godtar, eller inte hör av sig, kan myndigheten gå vidare till förvaltningsrätten med begäran om betalning.

GP har talat med en företrädare för byggföretaget. Han avböjer att kommentera Arbetsmiljöverkets sanktionsavgift.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.