Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Falkenbergs kommun har gett sin personal tillåtelse att delta i sökandet efter Dante under arbetstid. På bilden organiserar Missing People en skallgång under sökningarna i torsdags. Bild: Robin Aron

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Falkenbergs kommun i stabsläge – anställda letar efter Dante på arbetstid

Hela Falkenberg är på tå i sökandet efter Dante.
Kommunledningen har gått in i stabsläge – och låter anställda leta på arbetstid.
– Försvinnandet berörs oss alla på djupet, säger kommunchefen Lars Fröding till GP.

Flera företag i Falkenberg med omnejd har engagerat sig i Dantes försvinnande. Dels genom att ställa upp med varor eller tjänster, dels genom att låta anställda leta på arbetstid.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Falkenbergs kommun är inget undantag.

Kommunchefen i Falkenberg Lars Fröding..

Förutom de skyldigheter kommunen har i en krissituation har ledningen tagit olika initiativ för att hjälpa till på olika sätt.

– Vi har exempelvis personal som hjälper Missing People administrativt och praktiskt på olika sätt. Det är lätt att bli ödmjuk inför alla frivilliga insatser som görs här på olika sätt dygnet runt, säger han.

Får ledigt för att leta

Kommunen har också gett klartecken för anställda att delta i sökandet om det inte konkret får men för arbetsuppgifterna man har.

– Ett barn har försvunnit och jag tror att alla kan sätta sig in i den här oerhört smärtsamma och svåra situationen. Den berör oss alla djupt, säger Lars Fröding och fortsätter:

– Den känslan blir inte mindre i ett samhälle där invånarna har gemensamma sociala kopplingar till varandra. Då är det bättre att man är ute och letar och känner att man gör nytta än att man sitter okoncentrerad på jobbet och ändå bara tänker på det som har hänt, säger han.

LÄS MER: Polisen stampar – har inga konkreta spår

LÄS MER: Största insatsen i Missing Peoples historia

Stabsläge gäller

På torsdagseftermiddagen gick Falkenbergs kommun in i stabsläge. Definitionsmässigt innebär det enligt Lars Fröding att man har en samhällskris.

– Det betyder att den här frågan är prio ett för kommunledningen och att vi stöttar på alla sätt vi kan. Det här är en unik situation, andra icke akut brådskande frågor får vänta, säger han.

LÄS MER: Grannen Maria hjälper till i sökandet: "Det är fruktansvärt"

Lars Fröding tillträdde som kommunchef i somras. Han tycker att kommunens krisberedskap är god.

– Det finns en bra planering, en bra organisation – problemet är att man aldrig riktigt vet vad det är som man förbereder sig för. Man jag tycker att det känns som att alla delar i organisationen har fungerat snabbt och effektivt hittills. Det finns också en långsiktighet i hur vi ska agera framöver beroende på hur situationen utvecklas, säger han och fortsätter:

– Vi har också bra samarbeten med andra myndigheter som länsstyrelsen, polisen, räddningstjänsten och försvarsmakten, vilket förstås underlättar i en så här svår och osäker situation, säger Lars Fröding.

Personer som kan ha information om Dantes försvinnande uppmanas kontakta polisen. Ring 114 14 och tryck sedan på 8 så kopplas du rätt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.