Till höger Daniel, av yrkesskäl har han inte efternamnet med, som skrev ett Facebook-inlägg om utbildningen.
Till höger Daniel, av yrkesskäl har han inte efternamnet med, som skrev ett Facebook-inlägg om utbildningen. Bild: Johan Nilsson/TT och Privat

Facebook-kurs ska göra polisen mer tillgänglig

I veckan gick ett tiotal poliser i Göteborg City en utbildning för en mer aktiv Facebook-sida.
– Syftet med utbildningen är att vi ska få en kunskap om den otroliga kraft sociala medier har idag, och hur vi sedan kan använda den på ett bra sätt för att nå ut till våra medborgare, säger Daniel, polisassistent på ingripandeverksamheten i LPO Göteborg City.

ANNONS
|

Polisen i Göteborg City vill vara mer tillgängliga för folket, men också visa upp en glimt av sin verksamhet, det skriver Daniel i ett inlägg på Facebook-sidan. Det tiotal poliser som har gått utbildningen kan när som helst uppdatera kontot med något de vill nå ut med. Det kan handla om tankar och berättelser, men också om kommande händelser.

Tanken är att sidan ska uppdateras mer än vad den gör i dag, för att i huvudsak upplysa befolkningen om polisens arbete. Kontot startades redan 2011, men åtta år senare har man alltså bestämt sig för en förändring.

Lära känna personen

– Vi vill visa att vi alltid är tillgängliga. Jag brinner extra mycket för att befolkningen ska få lära känna personen bakom uniformen. Att bygga relationer tror jag är vägen till förändring, säger Daniel.

ANNONS

Inom polisen i City planerar man också att ge befolkningen tips och råd inför kommande händelser. På så sätt kan Facebook-sidan hjälpa polisen med brottsförebyggande åtgärder. Det kan handla om handläggningstider för att ansöka om pass, påminnelser om vinter- och sommardäck, nationella trafikveckor och försvunna personer.

Det kommer även bli ett sätt att förmedla ut information till föräldrar om att hålla extra koll på sina barn under högtider där alkohol kan förekomma.

– Det är också ett bra sätt för lokalpolisområdet att förmedla ut våra medborgarlöften, som våra engagerade kommunpoliser har tagit fram tillsammans med drivna medborgare, säger Daniel.

Mycket respons

Efter utbildningen skrev Daniel ett inlägg på sidan för att berätta och informera om den planerade förändringen, och reaktionerna har varit många.

– Vi har fått väldigt mycket positiv respons, det är knappt man tror att det är sant, säger han och fortsätter:

– All form av feedback är viktig för oss. Det växer vi alla av. Men det är klart att den positiva feedbacken gör att vår glöd blixtrar till lite extra. Speciellt när man får läsa dessa fantastiskt positiva kommentarer.

Hade inte denna typ av utbildning varit nödvändig tidigare?

– Det kan ha genomförts en utbildning av liknande karaktär i vårt lokalpolisområde Göteborg City tidigare, men ibland behövs det nya krafttag.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS