Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Britt-Marie Mattsson: Förvirrat uppträdande av Donald Trumps advokater

En svag inledning för Donald Trump. Hans egna advokater gjorde en märklig insats och riksrätten fortsätter. Missnöjda republikaner kritiserade advokaterna och Trump uppges vara ”vansinnig”.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

De första fyra timmarna i riksrätten var avsatta till att behandla om den går att genomföra med hänsyn tagen till konstitutionen. Åtalet om ”uppvigling till uppror” beslutades av representanthuset medan Donald Trump fortfarande var president. Men när senaten nu genomför riksrätten har Trump avgått. Just detta är centralt i det republikanska försvaret.

Men Donald Trumps två advokater, Bruce Castor och David Schoen, överraskade med att snarare förstärka det demokratiska åtalet än att underbygga det republikanska försvaret. Båda anställdes nyligen av Trump sedan andra advokater lämnat.

LÄS MER: Senaten godkänner fortsatt riksrätt mot Trump

Slog fast att Trump förlorade valet

Bruce Castor började med att berömma demokraten Jamie Raskin – som är ledamot av representanthuset och en av de nio som lägger fram åtalet – och avslutade med att säga att det amerikanska folket röstat bort Donald Trump som president. David Schoen fortsatte med en närmast förvirrad utläggning i en takt som innebar att det mesta gick förlorat då han bläddrade i en pärm, letade efter några papper och höll ena handen mot huvudet då han drack ur en vattenflaska.

En enkel sammanfattning av det konstitutionella – med innebörden att det inte går att ställa en tidigare president inför riksrätt – förvandlades till ett virrvarr av ord och – i Castors fall – beröm till demokraterna som hävdar att konstitutionen inte är något hinder utan att det istället framgår att en president som lämnat kan åtalas på det sättet.

Frågan hängde i luften – var hittade Donald Trump advokaterna? Och fanns det ingen samordning mellan Trump och hans båda försvarare?

Uppgifter kommer – från källor som inte namnges – att Trump är ”vansinnig” över Castors och Schoens framträdande. Trump befinner sig i sin bostad Mar-a-Lago i Florida och har fortfarande inte erkänt sig besegrad i presidentvalet och hävdar valfusk.

LÄS MER: Om en vecka kan Trump vara frikänd en andra gång

Fick kritik av senatorerna

Republikanska senatorer var öppet kritiska till advokaterna och sade att framträdandena ”talar för sig själva”. Ted Cruz tillhörde dem som undrade vad de håller på med. Sex republikaner röstade med demokraterna, vilket innebär att riksrätten kan fortsätta.

Demokraten Jamie Raskin slog an tonen i inledningen när han visade en video där Donald Trumps tal utanför Vita huset klippts ihop med den den våldsamma stormningen av Kapitolium, just då elektorsrösterna räknades och valresultatet var på väg att fastställas. Raskin – som dagarna innan förlorat sin son i självmord – sade att han kände det som sin plikt att delta och att hans dotter och svärson följt med som stöd och satt på åhörarläktaren. Han kämpade med tårarna när han sade att det var svårt att se dotterns skräck och höra hennes ord att hon aldrig mer vill komma till Kapitolium.

Raskin följdes av flera andra demokrater som ytterligare förstärkte argumentationen. Att ifrågasätta det konstitutionella var republikanernas ess i riksrätten. Men det slarvades helt bort av advokaterna. Nu följer därför det betydligt mer komplicerade att hävda att Donald Trump inte kan påstås ha uppviglat till stormningen.

LÄS MER: Två riksrätter på ett år – så var de andra riksrätterna

Bevisen läggs på bordet

Demokraternas första video är mest att betrakta som en kort men dramatisk sammanfattning. Under de åtta timmar som de har till sitt förfogande från och med onsdagen byggs åtalet upp på Donald Trumps två månader långa förnekande av valresultatet. Även kontakter mellan Trumps team och de som organiserade mötet i Washington finns med.

Republikanerna har också åtta timmar till sitt förfogande. Försvaret skall koncentreras till att Trumps tal ligger inom ramen för yttrandefriheten och att han inte bär ansvar för de som stormade Kapitolium.

Men med de två advokater som hittills uppträtt blir det inte enkelt att driva hem det försvaret. Och det är oklart om Trump ens vill att de fortsätter. De republikanska senatorerna är förmodligen bättre kallade. Advokaten Bruce Castor påpekade helt riktigt i sitt märkliga inledande försvar att många av senatorerna själva – både på den demokratiska och republikanska sidan – är juristutbildade och dessutom har tidigare lång erfarenhet av det juridiska systemet. Längre än jag själv, medgav Castor.

Donald Trump och republikanerna har begränsat utrymme att lägga upp ett nytt försvar som går en annan väg än advokaternas. Men trots det håller majoriteten av de republikanska senatorerna fast vid att Trump inte kan dömas eftersom han redan avgått. Det krävs en två tredjedels majoritet för fällande dom vilket betyder att sjutton republikaner skall rösta med demokraterna. Just nu finns bara sex republikaner på demokraternas sida.

LÄS MER: De tre huvudspåren i riksrätten mot Donald Trump