Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Foto: Jenny Johansson.

Förseningar i tågtrafiken efter signalfel

Ett signalfel inträffade under torsdagsmorgonen på centralstationen i Göteborg. Det innebar att alla tåg in och ut från stationen var försenade eller inställda. Dessutom hade jord rasat på spåret.

Torsdagsmorgonen innebar stora tågförseningar i Västsverige. Bland annat tågen mellan Uddevalla och Varberg var inställda. Det på grund av att ett tåg hade kört in i en jordhög, meddelade Västtrafik. Något som inträffade mellan sju och halv åtta på torsdagsmorgonen. Men informationen från Västtrafik var knapphändig.

Tågtrafiken ersattes med bussar.

– Jag har ingen mer information. Det är Trafikverket som synar banan där, säger Lena Jouvén på Västtrafiks presstjänst.

Men vadå körde in i en jordhög?

– Det hände inte så mycket vad jag känner till. Men man har stoppat trafiken där. Men information har jag inte.

Trafikverket: "Ska naturligtvis utreda"

Prognosen var att felet skulle vara åtgärdat ungefär vid klockan 10.15.

– Det har rasat jord på spåret mellan Borås och Fristad. Den håller vi på att ta bort. Det är svårbedömt hur lång tid det kommer ta, men vi jobbar med det. Under förmiddagen beräknar vi att det ska vara klart så vi kan öppna för tågtrafik igen, säger Lennart Hellsing på Trafikverket, och fortsätter:

– Om det är till någon tröst kan man ju säga att det är någonstans mellan tre och fem tåg det handlar om. Så det är inte så många.

Hur gick det till?

– Vi ska naturligtvis utreda det hela. Jag har sett massa sådana uppgifter där man blandar ihop skred och ras. Primärt gör vi spåret åkbart och sedan ska vi skicka dit experter som undersöker varför det rasade ner.

Samtidigt dementerar Lennart Hellsing försiktigt uppgiften om att ett tåg kört på jordhögen.

– Det vet jag inte om. Det är mycket möjligt att det stämmer, men om ett tåg har kört in i något, varit skadat eller fastnat skulle vi veta om det. I kontakt med vår driftledning har det inte framkommit något sådant. Tåget står i Borås och har stått där sedan man upptäckte det.

Signalfel – inställda tåg

Men det är inte det enda problemet i tågtrafiken. På Göteborgs central hade ett signalfel ställt till med problem under morgonen. Det innebar förseningar på minst 15 minuter och flera inställda tåg. Anledningen var ett signalfel. Bland annat till Strömstad, Älvängen, Kungsbacka och Vänersborg.

– Det har ännu inte hunnit bli några större förseningar. De är där och lagar felet just nu och hoppas få ordning på det hela ganska snabbt, säger Mona Huovinen, presskommunikatör på Trafikverket.

Vad är det för signalfel?

– Det är något tekniskt problem. Något som inte funkar som det ska av många olika orsaker. Men exakt vad vet jag inte. Det som händer är att signalen visar rött och tågföraren får inte köra förrän man vet vad det är för fel.

Alla tåg som under morgonen körde till eller från Göteborg var drabbade av förseningar.

Vid halv 10-tiden meddelade Västtrafik att tågförseningarna på grund av signalfelet börjat ordna upp sig.

– Det är åtgärdat nu. Men det har varit ganska många inställda tåg och följdförseningar. Det börjar reda ut sig. Det är lite småförseningar kvar, säger Jonathan Nord.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.