Företagspräst. Ingela Bergström ska arbeta med det lokala näringslivet och börjar sin tjänst hos Svenska kyrkan i Mölndal i augusti.
Företagspräst. Ingela Bergström ska arbeta med det lokala näringslivet och börjar sin tjänst hos Svenska kyrkan i Mölndal i augusti. Bild: PER WAHLBERG

Företagen i Mölndal får en egen präst

Hon har stöttat överviktiga, svårt sjuka och poliser i olika typer av samtal. Nu gör prästen Ingela Bergström en nystart som företagspräst i Svenska kyrkan i Mölndal.
– Vi vill nå och finnas till med samtalsstöd för människor i yrkesverksam ålder, säger hon.

ANNONS

Svenska kyrkan i Mölndal har tre uttalade ledord: modig, angelägen och närvarande. Som en kyrka i tiden erbjuder de en mängd olika tjänster som öppen förskola, barngrupper och öppen förskola för pappor men även stöd för nyanlända, sjuka och människor med ekonomiska problem samt gratis samtalsstöd till alla som hör till kyrkan eller vistas i kyrkans område. För att nå människor mitt i livet har man nu anställt en företagspräst.

Skapa nya kontakter

Exakt hur Ingela Bergström kommer att lägga upp arbetet som företagspräst när hon börjar sin tjänst i slutet av augusti vet hon inte ännu.

– Det blir ett spännande uppdrag och jag kommer att vara lyhörd för vad som efterfrågas. I början handlar det om att arbeta upp kontakter med företagen på olika sätt. Det här är ju helt ny mark och det ska bli roligt, jag gillar att utmana mig själv, säger Ingela Bergström.

ANNONS

Tanken är att företagsprästen ska vara en samtalskontakt.

Ny prästroll. Företagsprästen Ingela Bergström ser fram emot att arbeta som gäst på olika arbetsplatser i Mölndal.
Ny prästroll. Företagsprästen Ingela Bergström ser fram emot att arbeta som gäst på olika arbetsplatser i Mölndal. Bild: PER WAHLBERG

– Jag ska kunna finnas till i samtal på olika sätt, enskilt eller i grupp. Det kan också vara att hjälpa till att bygga upp krishantering i ett företag. Jag är är väldigt öppen för olika vägar att gå, den som har en idé eller ett förslag kan mejla den till företagsprästen via kyrkans hemsida.

Utvecklat samtalsmetoder

Ingela Bergström har stor bredd i sin arbetslivserfarenhet. Hon är relativt ny som präst i Svenska kyrkan, kommer närmast från en tjänst i Lerum. Tidigare har hon i tjugo år arbetat heltid som pastor i Svenska Missionskyrkan.

– Ledarskap och samtalsmetoder har alltid intresserat mig, säger Ingela Bergström, som under tolv år arbetade med ledarutveckling i ett studieförbund.

Polispastor och sjukhuspräst

I samarbete med VG-regionens folkhälsoenhet utarbetade hon en samtalsmetod för överviktiga. Hon har också prövat på att arbeta som polispastor i Skövde och sjukhuspräst på Östra sjukhuset.

– Oavsett vad man har gjort ska det finnas någon att tala med. Som präst har jag tystnadsplikt och för inga journaler, säger Ingela Bergström och fortsätter:

Företagarpräst. "Som präst har jag tystnadsplikt och för inga journaler", säger Ingela Bergström, nyanställd som företagspräst i Mölndal.
Företagarpräst. "Som präst har jag tystnadsplikt och för inga journaler", säger Ingela Bergström, nyanställd som företagspräst i Mölndal. Bild: PER WAHLBERG

– Jag samtalar gärna med människor och tydligen har jag en förmåga att vara närvarande i krissituationer. Då är livet på riktigt och det känns fint att finnas där när det behövs. Det är inte alltid man kan göra så mycket, bara vara ett lugn.

ANNONS

Naturen ger energi

Ingela Bergström är trygg i sin kompetens och litar på sin känsla i sina möten med människor. Hon beskriver sig själv som en naturromantiker.

– Jag blev tidigt scout och scoutledare och att vara ute i naturen ger mig glädje och massor med energi.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS