Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Västsvensk minister. Infrastrukturminister Anna Johansson (S) på besök i Skandiahamnen 2015.

"För få västsvenskar i nya regeringen"

Bra med en ny handelsminister, dåligt att regeringen fortsatt bara har en enda minister från Västsverige. Det anser Västsvenska Handelskammaren.

– Det är väldigt bra att man tillsätter en handelsminister. Västsverige är en exportregion och vi behöver ha fokus på de frågorna, säger Stefan Gustavsson, näringspolitisk chef på Västsvenska handelskammaren, i en kommentar den regeringsombildning som statsminister Stefans Löfvén presenterade på onsdagen.

Mindre nöjd är man med den fortsatt låga västsvenska representationen i Rosenbad.

– Västsverige borde åtminstone ha tre till fyra ministrar i regeringen, givet vår befolkning och vår andel av landets ekonomi.

 

Han säger att det inte hade varit ett problem om det sett ut så här en gång, men på Västsvenska Handelskammaren ser man ett mönster som tycks hålla i sig.

– Någon gång har vi väl toppat på två ministrar, men för det mesta har det bara varit en. Och det har varit samma oavsett vilka som regerar.

Stefan Gustavsson menar att den låga representationen skapar en minskad förståelse inom regeringen för Västsverige och de frågor som är viktiga här. 

– Man kan aldrig få samma bild av en plats om du inte bor eller har rötterna där.

 

Ansvaret för att situationen ser ut som den gör, lägger han både i Stockholm och i Västsverige.

– Jag tror att man från centralt håll är lite för dåliga på att titta utanför Stockholm och de egna nätverken när man rekryterar. Sen är vi västsvenskar för dåliga på att ta för oss. Många tycker det är tillräckligt bra att vara kvar i Göteborg. Men vi måste våga och vilja ta lite plats.

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.