Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elaine Eksvärd: Följ lagen Riksidrottsförbundet!

Lagen om preskriptionstid är inte en diskussion att föra, det är en lag att följa, skriver Elaine Eksvärd.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Nästa söndag har Riksidrottsförbundet konferens. Du har del i pengabössan som Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson håller i. Det handlar om två miljarder kronor från regering till svensk idrott och våra barn, bland annat. Den 11:e maj kritiserade riksdagen den oklara förvaltningen av pengarna; Barnrättsperspektivet saknas, framför allt när det handlar om den preskriptionstid på två månader efter att ett brott har begåtts. Om ditt barn blir sexuellt ofredad av sin tränare har barnet två månader på sig att anmäla brott. För Patrik Sjöberg tog det 40 år att yppa ett ord efter att han blivit utsatt, för mig tog det 12 år. 
Riksidrottsförbundet vill ge barnen två månader. Pedofiler inom idrotten kan tack vare detta kryphål säga ”Det där var längesen, det är inte aktuellt”. Men enligt svensk lag är det aktuellt upp till 15 år efter att barnet blivit myndigt. Föräldrar till utsatta barn vittnar om barn vars förövare får fortsätta i samma klubb. Simmaren Ida Marko Vargas blev sexuellt ofredad av sin tränare som dömdes 2005, men var välkommen till idrottsklubben och fortsatt aktiv tränare i hela sex år efter domen. En pedofil ”kan” uteslutas enligt Riksidrottsförbundet, en pedofil ska uteslutas enligt barnkonventionen. 
Patrik Sjöberg lyfte i torsdags Idrottsbrevet som jobbar mot sexuella övergrepp mot barn inom idrotten. Punkt nummer 13 i brevet säger att svensk idrott ska följa svensk lag om preskriptionstid. En banal och absurd uppmaning då det finns en konsekvens av att inte följa svensk lag – då är du en brottsling. Björn Eriksson säger att de ska ompröva preskriptionstiden och ”lägga brotten i en särskild hög”. Sedan när fick Riksidrottsförbundets ordförande mandat att lägga brott ”i en särskild hög” för diskussion? Svenska gymnastikförbundet har lagt en motion om att förlänga tiden från två månader till två år efter att brott begåtts. En motion som strider mot svensk lag. Finansierar skattebetalare pengar till ett förbund som sätter brottsliga paragrafer? 
Patrik Sjöberg ifrågasatte Riksidrottsförbundets paragrafer i riksdagen. Björn Eriksson replikerade dramaturgiskt ”Polisanmäl, polisanmäl, polisanmäl”. Dina skattepengar ska inte finansiera brott mot barn. Riksidrottsförbundet ska inte ha mandat att lägga brott i en ”särskild hög”. Lagen om preskriptionstid är inte en diskussion att föra, det är en lag att följa. Allt annat är brottsligt och nu finansierar vi brottslighet. ”Polisanmäl, polisanmäl, polisanmäl”. Ja, men vem är det vi ska polisanmäla Björn Eriksson?