Brist på provkit är en av förklaringarna till att antalet tester var färre vecka 49.
Brist på provkit är en av förklaringarna till att antalet tester var färre vecka 49. Bild: Meli Petersson Ellafi

Färre testades för corona efter brist på provkit

Under vecka 49 var det färre som testade sig för covid-19 jämfört med veckan innan. En delförklaring till det kan vara en tidigare brist på provtagningskit. Men kanske är det också ett tidigt tecken på att smittspridningen börjar plana ut.

ANNONS
|

I början av november slog Västra Götaland i kapacitetstaket när det gäller att analysera prov för covid-19. Genom att sluta avtal med ett laboratorium i München så utökades förmågan att analysera prover avsevärt. En annan flaskhals har varit att packa provtagningskit, enligt Jan Kilhamn, regional samordnare för provtagning av covid-19.

Jan Kilhamn, regional samordnare för provtagning av covid-19.
Jan Kilhamn, regional samordnare för provtagning av covid-19. Bild: Jonas Lindstedt

– Där har vi varit belastade. Volymen har varit så stor att man har satt upp en till enhet inom Sahlgrenska. Vi öppnar dessutom upp en enhet som Regionservice hjälper oss med. Unilab kommer också ha en packningsenhet. Så då tar vi upp den kapaciteten till samma nivå som analyskapaciteten, säger han.

ANNONS

Sjunkande trend

Under vecka 49 genomfördes, enligt statistik från Västra Götalandsregionen, 37 457 tester. Motsvarande siffra en vecka tidigare var 45 755. Det finns en viss osäkerhet i statistiken eftersom samtliga laboratorier inte är medräknade. Men trenden är ändå att antalet testar har sjunkit under den senaste veckan.

– Vi har varit tvungna att ransonera och begränsa på grund av det här med provtagningsmaterial. Sedan är det möjligt att det finns en viss avplanade effekt också. Ska man tolka det positivt så kan det vara så att de åtgärderna som begränsar social kontakt faktiskt leder till en minskad smittspridning. Då är det primärt i provtagningen man kommer kunna se det, säger Jan Kilhamn som dock betonar att det fortfarande inte går att dra några tvärsäkra slutsatser.

Ny testmetod införs

Jan Kilhamn menar att man nu har en god beredskap och förmåga när det gäller provtagning. Inom kort kommer också regionen att börja med snabbtester.

– Snabbtesterna är nästa steg att få på plats. Vi räknar med att förhoppningsvis kunna dra igång med det under nästa vecka.

Fördelen med snabbtesterna, så kallade antigentester, är att proven inte behöver skickas till laboratorium utan kan ge ett besked inom en halvtimme. Men ökad snabbhet innebär att man får göra avkall på träffsäkerheten. Snabbtester måste tas under de första fem dagarna av infektionsförloppet och kan inte heller registrera samma låga nivåer av virus som PCR-tester.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS