Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

– Vårt parti har hela tiden haft uppfattningen att kommunen inte bör driva mål mot den mobbade pojken. I stället är det bästa att betala skadeståndet och sluta att processa detta, säger Rune Olsson (M).

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Färgelanda kommun förnekar mobbning

Färgelanda kommun viker inte i fallet med pojken som mobbades så svårt, att han fick flyttas till en annan skola. När advokatbyrån som kommunen anlitat nu lägger fram sitt slutliga yttrande till tingsrätten, förnekas all mobbning.

Pojken mobbades under flera år utan att skolan hjälpte honom på något konkret sätt. När frågan var som mest uppmärksammad, gick kommunchefen Jan Eriksson ut och bad om ursäkt för det inträffade. Det uppfattades som att kommunen erkände mobbningen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Den 27 augusti i fjol anmäldes fallet till BeO, som senare krävde Färgelanda kommun på skadestånd om 134 000 kronor för att pojken mobbats i både låg- och mellanstadiet.

Sedan dess har fallet hanterats på Vänersborgs tingsrätt. Färgelanda kommun anlitade tidigt advokat som försvar åt skolan. När advokaten slog fast att det inte ägt rum någon mobbning, ledde detta till politisk turbulens i kommunen.

Flera politiker i kommunen ändrade uppfattning, trots att de varit med och beslutat om att anlita en försvarsadvokat. De hävdade då att de inte haft uppfattningen att skadeståndet till pojken skulle bli noll eller att kommunen skulle neka till mobbningen som pojken utsatts för.

Har inte existerat

Men nu är kommunens officiella hållning fastlagen. Den är att det aldrig ägt rum någon mobbning.

– Vi inom (M) har menat hela tiden att kommunen borde erkänna mobbningen och betala pojken, i stället för att låta det här kosta ännu mer pengar, säger kommunstyrelseledamoten i Färgelanda, Rune Olsson.

– Betala nu.