Storövningen börjar på måndag – men syns på fältet först till våren. Dock inte i Västsverige
Storövningen börjar på måndag – men syns på fältet först till våren. Dock inte i Västsverige Bild: Försvarsmakten

Första nationella storövningen på 32 år

På måndag inleds en omfattande nationell totalförsvarsövning – den första på 32 år. Lokala och regionala myndigheter inleder. På fältet syns övningen först till våren – dock inte i Västsverige.

ANNONS

Det är regeringen som beslutat att stärka totalförsvaret.

– Läget i omvärlden har förändrats och blivit allt mer spänt – därför är det viktigt att veta var vi står i det samarbete som totalförsvaret bygger på, säger Eva Pia Sandstedt, Försvarsmaktens kommunikationschef för storövningen.

Totalförsvarsövningen TFÖ 2020 syftar till att öka Sveriges totala motståndskraft och är ett samarbete mellan Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Det påhittade utgångsläget för övningen som på fältet hålls i maj och juni nästa år är följande:

Sverige har utsatts för väpnat angrepp. Regeringen har beslutat om höjd beredskap och att totalförsvaret ska mobiliseras.

ANNONS

LÄS MER: Totalförsvaret kan begära din bil

"Blivit mer sårbart"

– Läget i omvärlden har blivit mer spänt och det har hänt en del i samhället under de drygt 30 åren. Sårbarheten inom vissa områden har helt enkelt ökat, bland annat som en följd av den digitala utvecklingen. Därför är det viktigt att öva under aktuella förhållanden, säger Eva Pia Sandstedt och fortsätter:

– Vi ska bland annat testa beslutskedjor på alla nivåer och öva hur olika samhällsaktörer ska samverka för att kritiska funktioner ska fortsätta att fungera och för att Sverige ska kunna stå emot ett väpnat angrepp. Vi prövar också hur samhället ska prioritera resurser och fördela viktiga förnödenheter, säger hon.

LÄS MER: Hultqvist om totalförsvaret

Totalförsvarsövningen är en del av an en annan stor försvarsövning, Aurora 20 som hålls under några veckor på försommaren. Den militärövningen, där även andra länder ingår, är planerad att bli mycket större och mer omfattande än Aurora 2017 då 19 000 personer övade runt om i landet.

Syns inte i Västsverige

Den här gången kommer det dock operativt inte att synas mycket av den övningen på fältet i Västsverige.

– Aurora, där bland annat sjukvård, minröjning och gränsövervakning övas, hålls i huvudsak på Gotland, i södra Sverige och i Norrland. Däremot kommer Försvarsmedicinskt centrum med bas i Göteborg att ingå i övningarna, säger Eva Pia Sandstedt.

ANNONS

Den första av totalt fyra delar av TFÖ 2020 smyger igång redan på måndag, den 4 november.

Över 400 samhällsaktörer, myndigheter och organisationer på lokal och regional nivå, bland dem Sveriges Radio, övar olika samarbetsfunktioner.

LÄS MER: Därför stoppade militärpolisen bilar

ANNONS