Experten: Så bildas en tromb

Ena villan sönderblåst – grannhuset helt oskatt. Torsdagens oväder var väldigt lokalt, och enligt experter kan det ha varit en tromb som plågade Töreboda. Men hur bildas väderfenomenet?

ANNONS

Förstörda hus, nerblåsta träd och totalstopp i tågtrafiken – ovädret var inte nådigt mot Töreboda. Enligt SMHI:s meteorologer kan det antingen ha varit en tromb eller så kallade fallvindar som orsakade förödelsen.

Men hur kommer det sig att just Töreboda drabbades så hårt?

– Vi vet att detta är lokala fenomen, men det går inte att på förhand säga exakt var de här kraftiga vindarna kommer uppstå, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

Han förklarar att SMHI kan ringa in ett visst område där det är hög risk för oväder, men att det inte går att att bestämma plats på kilometernivå.

ANNONS

– Man kan tänka på det som en kastrull på en varm spisplatta. Efter ett tag börjar det bubbla upp luftbubblor. Kocken kan inte säga exakt var nästa luftbubbla kommer dyka upp, och på samma sätt kan vi inte säga exakt var det kommer bli oväder.

Erik Höjgård-Olsen fortsätter:

– Vi blir bättre och bättre på att begränsa områdena. För femtio år sedan hade vi stora soppgrytan, medan vi nu har en liten kastrull att jobba med.

Både vindarna och åskskurarna kan vara så pass lokala att vädret skiljer sig dramatiskt mellan två granntomter.

Beror på hastigt stigande luft

Fenomenet som orsakar både regnskurar, tromber och fallvindar kallas för konvektion. Enkelt kan det beskrivas som stigande luft som stiger upp från marken och kyls av. Den kondenserar och regnmoln bildas.

– Det här går ganska fort, och när luften stiger från marken måste det fyllas på med ny luft någon annan stans ifrån. Den kan då falla ner från en högre höjd med bra hastighet, och till och med studsa mot marken. Det kan ge upphov till väldigt kraftiga fallvindar lokalt. Om vinden roterar blir det en tromb, säger Erik Höjgård-Olsen.

Enligt hans kollega på SMHI, Lars Knutsson, kan det vara mycket små tryckskillnader och variationer i molnens formation som avgör om det blir en tromb eller fallvindar.

ANNONS

– Men verkningen är ungefär likadan. Träd, elledningar och hustak förstörs, säger han.

Ovädret verkar ha lämnat Västra Götaland för den här gången. Nu väntar arbetet med att reparera det som har förstörts.

LÄS MER:Åskovädret slog hårt mot Töreboda

LÄS MER:Så skyddar du dig och hemmet från åskan

LÄS MER:Ovädret ställer till det för tågen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS