Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Eva Mo innan hon blev sjuk i covid-19.  Bild: Privat
Eva Mo innan hon blev sjuk i covid-19. Bild: Privat

Eva isolerades efter konstaterad coronasmitta

Det svenska paret Kjell och Eva Mo från Stockholmsområdet smittades av viruset under sin resa i Italien, något som SVT var först att rapportera om. Nu sitter Kjell hemma i karantän medan Eva är inlagd på infektionskliniken. Resan gjorde de tillsammans med flera andra som nu också ska testas för viruset.
– Jag tror vi är sju smittade, men alla har inte testats än, säger Eva Mo.

Paret kände av de första symptomen när de var på väg tillbaka till Sverige efter att ha bilat genom Italien. Efter hemkomsten satte de sig i karantän på eget initiativ och kontaktade därefter vården för provtagning. Ett team kom hem till paret och tog prover och det konstaterades snabbt att båda var positiva för viruset.

Medan Kjell stannade hemma i fortsatt karantän med lindrigare symptom fick Eva Mo läggas in på infektionen under onsdagen på grund av att hennes astma förvärrar sjukdomsbilden.

– Ursprungsplanen var att jag skulle gå in och visa mig, men jag hade hög feber så de behöll mig, säger hon.

Hon beskriver känslan av coronaviruset som en "vanlig influensa" med hög hosta och ledsmärtor. Hostan i kombination med hennes astma gör att hon har haft problem med andningen. Läget i isoleringen på sjukhuset är ganska ensamt. Läkarna pratar inte mycket med henne och när de kommunicerar görs det via telefon genom ett fönster.

Blev varken orolig eller överraskad

Trots att provtagningen visade att hon var smittad kände sig Eva Mo aldrig orolig.

–Jag var inte orolig ett dugg. Folk är så rädda och allting sjåsas upp hela tiden, jag ställer mig inte bakom det, säger hon.

Eva har både barn och barnbarn som alla uttryckt större oro än hon själv över att hon är en av de smittade. Men även om hon nu är inlagd så hoppas hon på att bli utskriven under fredagen. Därefter följer fortsatt hemkarantän tills dess att både hon och hennes man Kjell är helt friskförklarade. Hur lång tid det kan ta är det ingen som vet. För att bli friskförklarad krävs minst två negativa prover.

– Jag tror att det kommer att ta ett tag. Som det är nu så är det så att man måste ta prover för att bli friskförklarad, i nuläget vet jag inte hur länge det kommer att pågå. Tills dess får vi hålla oss hemma.

Hon berättar att kontakten med sjukvården har varit väldigt bra under hela processen.

– Sjukvården är jättebra och duktiga. De har erbjudit jättebra hjälp, säger hon.

Fler kan vara smittade

Kjell och Eva reste inte ensamma. Totalt var det ett sällskap på 22 personer som i tre minibussar tog sig genom hela Europa till Italien och tillbaka. De har också rest runt i flera delar av Italien.

Eva beskriver att alla i bilarna uppvisade symptom som rinnsnuva och hosta.

–Jag tror vi är åtminstone sju smittade. Alla har inte testats ännu, säger Eva Mo.

GP kan inte bekräfta om de övriga personerna redan räknats in i tidigare rapporterade fall av corona.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.