Erik Nord tror att fler brott måste lösas för att stoppa gängskjutningarna.
Erik Nord tror att fler brott måste lösas för att stoppa gängskjutningarna. Bild: Anders Ylander

Erik Nord: Vi måste lösa fler skjutningar för att stoppa gängen

Polisen måste lösa fler dödsskjutningar för att stoppa gängkriminella och det kräver mer resurser. Det säger polischefen Erik Nord i GP:s podd Samtal med Cwejman.

ANNONS
|

Mycket har hänt inom kåren sedan Erik Nord inledde sin karriär som polis. De senaste åren är det den gängrelaterade brottsligheten som i allt större grad präglar både nyhetsrapporteringen och polisens arbete.

Med en pågående våldsvåg i Stockholm och rapporter om dödligt våld som nu även verkar drabba anhöriga så har debatten blossat upp igen. Men Nord tror att det går att få bukt med problemet.

– Det här ska inte tas lättvindigt. Samtidigt ska det inte överdramatiseras, det går att få ordning på, säger Erik Nord, tidigare polischef i Göteborg och nu chef för utredningsenheten i polisregion Väst.

ANNONS

Måste klara upp fler brott

I veckans Samtal med Cwejman redogör Nord för varför han tror att brottsligheten utvecklat sig som den gjort. Utöver flera sociala faktorer pekar han också ut poliskårens resurser.

– Vi har haft en alldeles för liten poliskår för länge. Innan vi förstod att polisen var för liten så hade problemet vuxit sig allt för starkt.

Men, som tidigare nämnt, så tror han att det går att få ner de gängrelaterade brotten och den viktigaste faktorn, för att komma på rätsida med problemet, tror Nord är att få fler fällande domar.

Idag ligger uppklaringsprocenten på dödsskjutningar runt tjugofem procent.

– För varje brott vi klarar upp svalnar intresset att delta i en kriminell verksamhet. För en ung man, med lite taskigt konsekvenstänk, så ser man ju nu att tre av fyra klarar sig.

Kan tänka sig privata laboratoriun

Ambitionen är att vända på siffrorna men då menar Nord att det krävs mer resurser. De verktyg som efterfrågas är bland annat bättre kameraövervakning och snabbare forensiska utredningar.

– Jag är inte främmande för att ha licenserade privata kriminaltekniska laboratorium, som en del i att öka hastigheten på analyser. Vi skulle framförallt behöva ha det i storstäderna så vi inte behöver köra skytteltrafik till Linköping för att få saker undersökta.

ANNONS

Men han pekar också på möjligheten att analysera och hämta in digital bevisning, där svensk lagstiftning delvis begränsar inhämtning av data.

– Utöver det, om vi kopplar ihop det med artificiell intelligens som hjälpmedel, så är det nästan så att vi kan få facit ungefär samtidigt som det händer, säger Erik Nord.

Tror inte sociala insatser är lösningen

I debatten om hur den utbredda gängkriminaliteten ska stoppas tror han inte att sociala insatser, så som satsningar på skola, sjukvård och fritidsaktiviteter i utsatta områden, är lösningen för att bryta mönstret.

– Det finns väldigt goda intentioner men att rätta till det här problemet genom att bygga fritidsgårdar tror jag inte på. Det tar alldeles för lång tid och är alldeles och för oprecist för att få träff i målet.

I Biskopsgården bor det ungefär 30 000 personer idag och Nord lyfter i podden stadsdelen som exempel när han pratar om breda sociala insatser. Enligt polisens uppgifter är det ungefär 150 personer i området som räknas ingå i de kriminella gängen.

– Det är ju enklare att gå på individen och bli mer kirurgisk, än att vi ska gå och vaccinera alla trettio tusen. För de flesta behöver ju inte det, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Det är just där jag kan känna att vi går fel i den svenska modellen. Vi ser gärningsmannen som ett offer för olyckliga omständigheter. Även om det kan vara så på individnivå.

Lyssna på hela intervjun här.

Prenumerera på Samtal med Cwejman

Våra poddar finns också på Spotify, Apple podcasts och andra poddspelare. Glöm inte att prenumerera på din favoritpodd.

Här kan du prenumerera på Spotify

Här kan du prenumerera på Apple Podcaster

Här kan du prenumerera på Google

Här kan du prenumerera på GP

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS