Under söndagen sa Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att Turkiet kan släppa in Finland i Nato.
Under söndagen sa Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att Turkiet kan släppa in Finland i Nato. Bild: Henrik Montgomery/TT

Erdogan: Turkiet kan släppa in Finland i Nato

Turkiet kan släppa in Finland i Nato, rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

ANNONS
|

Turkiet kan komma att släppa in Finland i Nato uppger president Recep Tayyip Erdogan i ett tal han höll under ett möte med turkiska ungdomar i staden Bilecik, rapporterar turkiska tidningen Hürriyet och den turkiska statliga nyhetsbyrån Andalou Agency.

I talet säger presidenten att Turkiet kan ge Finland ett budskap som kan ”chocka” Sverige. Förutsättningen är att Finland, enligt Erdogan, inte ”begår samma misstag som Sverige”.

”Gör sig själva till åtlöje”

Vidare hänvisar presidenten till det krav som Turkiet lagt på Sverige om att utelämna omkring 100 personer som Turkiet stämplat som terrorister, för att godkänna Sveriges Natoansökan.

”De gör sig själva till åtlöje”, säger han i sitt tal med hänvisning till Sverige.

ANNONS

Turkietkännaren Paul Levin, chef för institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, säger att uttalandet inte är en stor förändring mot tidigare uttalanden.

– Jag vet inte om president Erdogan har uttalat sig om frågan så här tydligt tidigare. Men i sak är det ingen stor förändring, säger Levin till TT.

”En pressad Erdogan”

SVT Agenda handlade under söndagen till stor del om den senaste tidens händelser i Natoförhandlingarna där bland annat Erdogans senaste utspel kommenterades.

Magnus Christiansson, lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, menade att uttalandet beror på en uppskruvad valrörelse i Turkiet.

– Det är en pressad Erdogan som genom att göra det här framställer det för det turkiska folket som att det är han som bestämmer Natos utvidgningsprocess. Jag tolkar det som väldigt inrikespolitiskt betonat, sa han i Agenda.

Enligt Magnus Christiansson, lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, är Erdogans uttalande en del av en uppskruvad valrörelse i Turkiet.
Enligt Magnus Christiansson, lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, är Erdogans uttalande en del av en uppskruvad valrörelse i Turkiet. Bild: Anders G Warne

Han menar också att det är ett allvarligt läge att förhandlingarna inte går framåt.

– Det är klart att det utgör ett frågetecken och att det är en allvarlig situation för Sverige och Finland.

I programmet medverkade också den turkiske journalisten och kommentatorn Yusuf Erim, som står nära den turkiska regeringen. Han menade att den senaste tidens händelser med bland annat en koranbränning, bidragit till en stor förtroendekris från den turkiska befolkningen.

– Att polisen finns på plats och skyddar honom, att man ansökt om att få demonstrera utanför ambassaden och att myndigheterna visste om att koranen skulle brännas, ger intrycket av att det var sanktionerat av staten.

ANNONS

Han ser inte i nuläget det som möjligt att Sverige kommer få ett godkännande av Turkiet vid toppmötet i juli, men att Finland har den möjligheten.

– Om Finland beslutat att gå vidare med sin ansökan på egen hand, så finns det en stor chans att Finland blir Natomedlem på toppmötet, säger han i Agenda.

Justitieministern anser det klokt att tona ner

När justitieministern Gunnar Strömmer (M) fick frågor om den senaste tidens händelser så försvarade han yttrandefriheten, men sa samtidigt att det är tydligt att den senaste tidens aktioner har fått konsekvenser.

– Nu ska vi kyla ner det så vi kan gå vidare på ett lämpligt sätt.

– Jag tror det är många som har anledning att kanske skruva ner tonläget en del, sa han i Agenda.

Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer tycker att det finns en anledning att skruva ner tonläget.
Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer tycker att det finns en anledning att skruva ner tonläget. Bild: Jessica Gow/TT

Tidigare i veckan uttalade sig justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) om koranbränningen i närheten av den turkiska ambassaden:

– Jag tycker inte att man ska göra det, men man får göra det och blir de upprörda, så elda hundra till, då, sa han i en intervju med Dagens Industri.

Gunnar Strömmer fick i Agenda frågan om vad han anser om uttalandet från Jomshof:

– Allt han säger skyddas av yttrandefriheten däremot tycker jag för egen del att det är klokt att tona ner.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS