Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Britt-Marie Mattsson: Ensam och bitter – Trumps sista dagar i Vita huset

Det finns inga möjligheter kvar. Isolerad och bitter kan Donald Trump bara invänta senatens dom i riksrätten. Republikanernas Mitch McConnell vill undkomma ansvar. Beslutet skjuts därför upp.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Det var väntat att demokraterna i representanthuset skulle besluta om riksrätt. Det överraskande var att tio republikaner röstade med demokraterna. Liz Cheney , som är nummer tre i den republikanska hierarkin och dotter till den förre vicepresidenten Dick Cheney, var först ut och även en del av de som röstande nej till riksrätt tog avstånd från Donald Trumps sätt att agera.

Nu går åtalet vidare till senaten för dom, men den republikanske majoritetsledaren Mitch McConnell vill skjuta på behandlingen. Enligt det ordinarie tidsschemat skall senaten inte sammanträda förrän den 19 januari. Den 20 januari installeras Joe Biden som president. McConnell kan på det sätter slippa ta det ansvar som han har som majoritetsledare och lämna över till demokraternas Chuck Schumer. Demokraterna får tillsammmans med vicepresident Kamala Harris utslagsröst majoritet i senaten den 20 januari.

Ingen republikan i representanthuset röstade för riksrätt mot Donald Trump i Ukrainaskandalen. Endast Mitt Romney röstade för en fällande dom i senaten. Flera republikanerna tyckte visserligen att Trump agerat klandervärt när han försökte underminera sin demokratiske politiske rival Joe Biden med hjälp av Ukraina. Men de ansåg inte att det räckte för riksrätt mot presidenten.

Åtalas för uppvigling

Nu är situationen en helt annan. Donald Trump åtalas för uppvigling till upplopp när Kapitolium stormades. Kongressledamöterna i representanthuset och senatorerna är själva vittnen i det åtal som beslutats.

Det är en svår balansgång för republikanerna. Vid behandlingen i representanthuset var det ingen som försvarade Trumps beteende. De försökte istället förskjuta fokus mot våldsamheterna som inträffade under våren och sommaren i många amerikanska städer. Några nämnde att representanthusets talman Nancy Pelosi rivit sönder Donald Trumps tal till nationen förra året.

Men när deras beslut att rösta nej till riksrätt bedöms står de till sist var för sig inför väljarna. Om knappt två år är det val igen och det är oklart hur det kommer att gå.

Om senaten inte inkallas före den 19 januari har möjligheten att avsätta Donald Trump försvunnit. Det finns inte tillräckligt med tid att behandla frågan innan Trump avgått dagen därpå. Mitch McConnell har möjligheten att redan nu se till att senaten sammanträder och trycket ökar på honom att agera. Men genom att avstå slipper han att stå i centrum för processen.

LÄS MER: Nedräkning med människojakt, mobilisering och militärvarning

Inget offentligt uttalande

Mitch McConnell har de senaste dygnen låtit förstå att han är mycket kritisk mot Donald Trump och att han anser att det är rätt att besluta om riksrätt. Men han har inte uttalat sig offentligt och uppgifterna kommer från anonyma källor till New York Times.

Att Donald Trump avgått enligt regelverket då den nye presidenten installerats kommer att anföras av senatorer som inte vill döma. Men för demokraterna är det viktigt att domen faller för att Trump i framtiden inte skall kunna inneha politiska poster. För kritiska republikaner är en dom möjligheten att kunna kasta ut honom från partiet. Utan en fällande dom är Trump frikänd och kan – på samma sätt som efter frikännande i Ukrainaskandalen – hävda att han är oskyldigt anklagad och fira segern med sina sympatisörer.

LÄS MER: Biden önskar snabbt agerande av senaten

LÄS MER: President Donald Trump ställs inför riksrätt

Få vill synas vid presidentens sida

Men det är allt färre som idag vill ses vid Donald Trumps sida. En av de få som återstår är senatorn Lindsey Graham som följde med Trump på resan till muren i Texas häromdagen för att ”lugna ned honom”. Graham hade lovat att underkänna elektorsrösterna i kongressen men ändrade sig efter stormningen av Kapitolium och är därmed en ”svikare” i Trumps ögon. Men samtidigt är Graham en av de få gamla allierade som vill träffa honom.

Oron för hur bitterheten och isoleringen skall påverka Donald Trumps sista dagar som president gör att alltfler säger upp sig. De som finns kvar utsätts, enligt samstämmiga uppgifter från Vita huset, för presidentens okontrollerade humör och vrede.

LÄS MER: Trump fördömer upplopp i ny video