Enighet lär behövas om Sabuni ska lyfta Liberalerna

Liberalernas extra landsmöte blev en tillställning med ömsesidiga hyllningar och återkommande uppmaningar till samling och enighet. Nödvändigt, förstås. Nyamko Sabuni tar över ett parti som är sällsynt illa ute.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Dramatiken kring partiledarvalet tog som bekant slut redan i tisdags när Erik Ullenhag drog tillbaka sin kandidatur. Så nu blev valet av Nyamko Sabuni en ren formsak, där de enda som var uppe i talarstolen – utöver avgående partiledaren Jan Björklund – var valberedningens ordförande Olle Schmidt samt Johan Pehrson och Erik Ullenhag.

Samtliga tryckte på att de nu måste samla sig och ena partiet. Och att det här är ett arbete alla måste hjälpas åt med.

I den öppna process som föregått valet har det med all önskvärd tydlighet framgått att partiet är splittrat – och att den grupp som hellre ville se Ulf Kristersson än Stefan Löfven som statsminister ställt sig bakom Nyamko Sabuni.

ANNONS

Januariavtalet gäller

Men den som hade hoppats på att den nyvalda ledaren omedelbart skulle lägga om kursen högerut fick lämna landsmötet besviken. Istället upprepade Nyamko Sabuni det hon sagt under valkampanjen: man ska kunna lita på Liberalerna, har partiet ingått ett avtal så gäller det.

Partiet kommer alltså att hedra Januariavtalet.

Och inte heller när det gäller tiden efter nästa val lovade Sabuni en återgång till det borgerliga lägret. Budskapet var istället att partiet ska ha en intern process och återkomma med besked. Det kan bli ett nytt allianssamarbete – men hon stängde heller inte dörren till ett fortsatt samarbete med Socialdemokraterna.

I EU-valet lyckades Liberalerna med knapp nöd knipa ett mandat. Och de flesta opinionsmätningar visar att partiet inte skulle komma in i riksdagen om det var val i dag.

Så ser utgångsläget ut för den nya partiledaren.

Med eller utan inre splittring är det besvärligt.

Medlemmarna fick den de ville

Det som talar för Nyamko Sabunis möjligheter att få med sig partiet är att medlemmarna fått den partiledare de ville ha. Man kan ha invändningar om att valdeltagandet var lågt och en massa annat, men faktum kvarstår: medlemmarna fick chansen att säga sitt och en stor del av dem ville ha Nyamko Sabuni. Om en snävare krets gjort valet hade partiledaren sannolikt hetat Erik Ullenhag.

ANNONS

I sitt korta anförande efter det att hon blivit vald tryckte Nyamko Sabuni på att de demokratiska processerna i partiet behöver utvecklas. Att medlemmarna ska få större inflytande när det gäller att forma politiken.

Ökad delaktighet kan förstås också leda till ökad enighet. Å andra sidan kommer alla inte få som de vill och även om samtliga liberaler lät som bästa vänner under landsmötet, så vet vi sedan tidigare att den tydlighet och det politiska mod vi fick höra att Nyamko Sabuni har ibland kan yttra sig i en ganska hårdför retorik som inte alla liberaler uppskattar.

Målet är att bredda partiet

Och väljarna då, hur ska de övertygas?

Att Nyamko Sabuni i första hand brinner för integrationsfrågan, miljö och klimat samt näringslivsfrågor har hon talat om under de utfrågningar som varit runt om i landet. Och under landsmötet pekade hon på tre problem hon vill att partiet ska fokusera på.

Det handlar om hur Sverige ska möta den lågkonjunktur som kan bli följden av Brexit och ett amerikanskt handelskrig. Hon vill se bättre villkor för landets företag.

Hon pekade också på att mer behöver göras för att minska utsläppen samt att kömiljarden inte på långa vägar räcker för att lösa sjukvårdens problem.

Det låter som att inriktningen är att bredda ett parti som under de senaste åren i första hand pratat skola och försvar.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS