Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En Stockholmsmodell kan bli verklighet även i Göteborg

Samtalen har tystnat och istället ägnar sig Demokraterna och Alliansen åt att puckla på varandra i debattartiklar. Nu talar allt fler istället om ett möjligt samarbete mellan Alliansen och Miljöpartiet. Men om det blir verklighet är ännu ovisst.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Än vet vi inte hur Göteborg ska styras under de kommande fyra åren. Flera gruppledare beskriver det som att det pågår samtal på flera håll, men att allt är väldigt löst.

Socialdemokraterna har ännu inte satt ned foten och bestämt åt vilket håll de helst vill samarbeta. Det påverkar förstås om det överhuvudtaget ska bli något rödgrönt eller rödgrönrosa samarbete.

Moderaterna hoppas fortfarande att Demokraterna ska återuppta de samtal som partiet lämnade mer eller mindre direkt efter det att de inletts. Positionerna är låsta: Alliansen vill fullfölja bygget av Västlänken medan Demokraterna vill stoppa densamma. I en debattartikel under torsdagskvällen förklarade Demokraterna i och för sig att de kan tänka sig någon form av kompromiss.

Det finns alternativ

Det är ett nygammalt besked. Under valrörelsens inledning talade partiledaren Martin Wannholt om att man kunde tänka sig att kompromissa. Något partiet sedan ägnade mycket kraft åt att dementera.

Nu är man alltså tillbaka på det spåret, men frågan är vad beskedet är värt. Och om det ens finns möjliga alternativ som inte innebär att hela projektet måste göras om från början.

Enligt Moderaternas gruppledare Axel Josefson är det troliga scenariot är att de rödgröna kommer att fortsätta styra staden om Alliansen och Demokraterna inte kommer överens.

Men det finns också ett annat alternativ, som i vart fall delar av Alliansen tilltalas av.

I allt fler kommuner i landet samarbetar Miljöpartiet över blockgränsen. Så sent som under fredagen kom beskedet att Alliansen och MP tar över i Stockholm.

Borde kunna styra

Inte heller i Göteborg är Miljöpartiet främmande för att blicka över blockgränsen. Nya gruppledaren Karin Pleijel hoppas fortfarande att det i så fall ska kunna leda till ett majoritetsstyre – men med tanke på hur många små partier som finns i fullmäktige krävs det att många kommer överens, vilket inte är särskilt troligt.

Ett samarbete mellan Miljöpartiet och Alliansen skulle ge 30 av fullmäktiges 81 mandat. Det är långt ifrån en majoritet. Men en sådan koalition skulle ändå ha goda möjligheter att få igenom sin politik, eftersom man kan luta sig åt olika håll i olika frågor.

Liberalernas gruppledare Helene Odenjung är positiv till den tanken. Hon pekar på att det är med så bland annat Västra Götalandsregionen styrs och att det rödgröna styret i Göteborg hackat – och menar att man måste vara beredd att pröva nya vägar.

Axel Josefson är dock tveksam till ett samarbete med Miljöpartiet. Dels för att det inte skulle ge mer än 30 mandat – Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Feministiskt initiativ skulle om de går ihop få lika många – men också för att det finns en hel del politiska åsiktsskillnader som försvårar.

Politiskt genomslag viktigast

Det som ändå talar för att även Moderaterna skulle kunna vara intresserade av fortsatta samtal med Miljöpartiet är att det skulle kunna vara en väg till ett maktskifte. Och om Johnny Magnusson klarar av att överbrygga de politiska skillnaderna i regionen, borde det gå även i Göteborg.

Även för Miljöpartiet bör det kunna vara lockande. Karin Pleijel säger att det viktigaste är att få genomslag för grön politik – och även i Alliansen finns flera partier som är intresserade av det, som Liberalerna och Centerpartiet.

Den 22 november röstar kommunfullmäktige om budgeten för 2019 och om hur kommunstyrelsen ska se ut. Så än finns tid att prova olika idéer.