Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan Höglund: En sista chans öga mot öga för att undvika kaos

Premiärminister Boris Johnson möter EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett sista försök att rädda relationen och undvika kaos. Läget är låst, men inte hopplöst. En öppning i frågan om den irländska gränsen kan bana väg.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Det är fyra och ett halvt år efter folkomröstningen den 23 juni 2016 och 23 dagar före den definitiva brytningen vid årsskiftet. Färden mot en framtida lösning har gått upp och ner som en skenande berg-och-dalbana utan enighet om träffade överenskommelser i Bryssel eller om vägen framåt.

När utträdesentusiasten Boris Johnson blev premiärminister förra sommaren rådde politisk förhandlingsförlamning och närmast en konstitutionell kris i det gapiga och trilskande underhuset, i ett djupt splittrat förenat kungadöme. Men hans inställning var tveklös: Bli klar med brexit!

Efter segern i valet i december samma år med en förkrossande egen majoritet hade Johnson sitt mandat. Och den 31 januari i år blev brexit, den brittiska sortin, ett historiskt faktum. Men i praktiken har britterna varit kvar i EU:s inre marknad, i tullunionen och med med samma villkor och förpliktelser som de kvarvarande 27 medlemmarna. Tanken var att de under en övergångsperiod skulle komma överens med EU om de framtida ömsesidiga reglerna för handel, fiske, arbetsvillkor i exportindustrin, konkurrensförhållanden, miljöstandard, säkerhet och annat som påverkar vardagslivet.

LÄS MER: Genombrott i Brexitförhandlingarna

Fristen löper ut vid årsskiftet

Men om drygt tre veckor löper fristen ut, och ännu finns inga avtal. Hotet om kaos växer för varje dag vid gränsövergångar, i leveranskedjor, i dagligvaruhandel, i affärsnäringar och finanskvarter. De ekonomiska konsekvenserna kan, enligt olika beräkningar, bli astronomiska och under lång tid bli ytterligare ett hårt slag mot en ekonomi som redan går på knäna under pandemins förödande verkningar.

En glad och lättad Boris Johnson framträdde på tisdagen i samband med att vaccinationerna mot covid-19 inleddes i Storbritannien. Men på frågor om hans förestående resa till Bryssel var han mer reserverad. Det såg inte ljust ut, medgav han, men var hoppfull och skulle göra sitt bästa så länge det fanns en chans.

Ett andra telefonsamtal inom 48 timmar med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen gav på måndagen inget genombrott. Båda stod lika långt i från varandra i tre frågor: fiske, konkurrensregler och hur tvister ska lösas. De beslutade ändå att träffas personligen för att göra vad som mycket väl kan bli det sista försöket att rädda en uppgörelse som båda är angelägna om framför allt av samhällsekonomiska skäl.

LÄS MER: Svenskt hopp om begränsat avtal med britterna

Starkt ömsesidigt beroende

De är starkt beroende av varandras marknader för export, import och produktion och det skulle försvåras, fördyras och till och med äventyras vid en abrupt och avtalslös separation. För att inte nämna den kalabalik som allt fler befarar kan bryta ut i gränskontroller, byråkrati och trafik på land, i luften och i kanaltunneln.

Därför väntas nu Johnson och von der Leyen mötas i Bryssel på onsdagen. De håller sina principer högt, men väntas ändå ge och ta. Annars hade deras träff varit onödig. Johnson har redan som en morot aviserat att han är beredd att dra tillbaka delar av ett kontroversiellt lagförslag som i praktiken skulle köra över fjolårets utträdesavtal med EU.

På tisdagen meddelade den brittiske ministern Michael Gove att han var ”förtjust” över att ha träffat en principöverenskommelse om bland annat den irländska gränsen efter brexit med EU-kommissionens vice ordförande Maros Sefcovic. Den tillträdande presidenten i USA Joe Biden, med rötter i Irland, har varnat för riskerna med en gräns och delat mångas oro för att det skulle hota fredsavtalet från 1998 och kunna leda till nytt våld i Nordirland.

"Goda framsteg! Enighet om praktiskt samarbete och flexibilitet för att göra det så hanterbart som möjligt för folk och företag", skriver utrikesminister Simon Coveney på Twitter.

Detta visar på att en öppning är möjlig. Ett avgörande ligger hos EU:s stats- och regeringschefer vid ett toppmöte på torsdagen. En EU-diplomat säger inför samtalet mellan Johnson och von der Leyen:

” Vi kommer att tända ett ljus för dem.”

Det överraskar inte mig om vi skulle få en oanad fortsättning på det här även efter nyår. Brexit förvånar inte längre och är en oförutsägbar följetong utan skrivet slut.

LÄS MER: Gove: EU vill fiska för mycket