Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En person har begärts häktad på sannolika skäl för mordbrand och våldsamt upplopp.  Bild: Ludvig Thunman/Thomas Johansson
En person har begärts häktad på sannolika skäl för mordbrand och våldsamt upplopp. Bild: Ludvig Thunman/Thomas Johansson

En person begärd häktad för mordbrand

En person har begärts häktad på sannolika skäl misstänkt för mordbrand och våldsamt upplopp, det meddelar åklagaren Mats Ihlbom på eftermiddagen. Samtidigt släpps en annan misstänkt man på fri fot.

Den 20-åring som i tisdags greps och anhölls misstänkt för inblandningen i bilbränderna har under torsdagseftermiddagen begärts häktad för sannolika skäl misstänkt för mordbrand.

Den andre mannen som suttit anhållen, 19-åringen, har släppts av åklagaren, men är fortsatt misstänkt för inblandningen i bilbränderna.

– Bevisläget har inte varit tillräckligt starkt för att hålla kvar honom, men han är fortsatt misstänkt, säger åklagaren Mats Ihlbom.

Den tredje mannen som i tisdags greps i Turkiet hade under torsdagen fortfarande inte återvänt till Sverige.

– Personen har inte återvänt till Sverige igen, vi kan inte påverka när den här personen dyker upp. Det ligger i Turkiets händer. Men vi är självklart intresserade av att förhöra personen när han anlänt till Sverige, berättade åklagaren Mats Ihlbom för GP tidigare under dagen.

LÄS MER: Misstänkt bilbrännare fortfarande kvar i Turkiet

Det var vid 21-tiden under måndagskvällen som de första larmen om bilbränder på flera ställen i Göteborg kom in till räddningstjänst och polis. Flera vittnen hade hört höga smällar och sett svartklädda personer, vissa maskerade, lämnat platserna.

Totalt brann eller skadades 89 bilar i områden i Hjällbo, Eriksbo och Frölunda under måndagskvällen men enligt polisen är det osannolikt att samtliga bränder startades av samma personer.

LÄS MER: Elva olika adresser – 89 förstörda bilar

Polisen uppger att de har fått in mängder av tips, vittnesmål och filmer på bränderna dagarna efter händelsen.

– Vi är väldigt tacksamma för det stora tipsflödet, dessa är avgörande för att vi ska vara framgångsrika i arbetet. Men vi vet att det finns fler uppgifter som vi behöver. Jag vill därför uppmuntra allmänheten att fortsätta tipsa, sa biträdande regionpolischef Robert Karlsson under onsdagen.

Han uppmanade även allmänheten att synas ute.

– Hjälp polisen, staden och kommunerna. Gå ut och visa att det är det goda som ska råda, sa Robert Karlsson.

LÄS MER: De tre anhållna är tidigare dömda

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.