Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bild: Claudio Bresciani/TT

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

En historisk debatt som visade att vi lever i en ny tid

Annie Lööf lyfte den svåra frågan om konflikten i Göteborgs hamn – men replikskiftet med statsminister Stefan Löfven fick ändå formen av en stillsam pratstund. Centerledarens ordväxling med den tidigare allianskollegan Ebba Busch Thor var något helt annat.
Ja, det är nya tider i svensk politik. Så här lät det i den första partiledardebatten sedan den nya regeringen tillträdde.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

När Ebba Busch Thor (KD) valde att ta replik på Annie Lööf (C) bröt hon en lång tradition. Enligt DN har det inte hänt på över 5 000 dagar – eller sedan den 13 oktober 2004 – som en borgerlig partiledare begärt replik på en annan i en partiledardebatt i riksdagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Frågan handlade om hur en eventuell höjning av bensinskatten skulle slå på landsbygdsbefolkningen, men det är förstås inte det som är det intressanta i sammanhanget. Vad det handlar om är att det markerade skiftet in i en ny tid. För mycket har kastats upp i luften i och med januariöverenskommelsen och att Alliansen spruckit på riksplanet.

Hur lät det då och vad sa partiledarna i denna första debatt i det nya politiska landskapet? Jo, så här.

Löfven lovade att lösa det mesta

Stefan Löfven (S)
Tryckte på: Tog avstamp i vikten av att ha ett arbete och kampen mot arbetslösheten för att sedan skjuta mycket brett. Utan någon särskild konkretion lovade statsministern att gängen skulle knäckas, poliserna och bostäderna bli fler, skolresultaten bättre och klimatkrisen lösas.
Form: God. Att han tog hem förhandlingsspelet och kunde sitta kvar som statsminister har med all säkerhet påverkat självförtroendet positivt.
Typiskt citat: "För en socialdemokratiska regering kommer kampen mot arbetslösheten alltid först."

Kristersson lovar att han är att lita på

Ulf Kristersson (M)
Tryckte på: Målade upp en bild av ett Sverige där otryggheten är utbredd, skjutningar en vardag och att "en regering som bara förenas av vad de är emot" inte har någon politik för att komma tillrätta med detta. Lovade att vara "ett borgerligt parti man kan lita på".
Form: Inte så illa. Verkade lättade över att den plågsamma regeringsbildningsprocessen är över.
Typiskt citat: "Att ta bort värnskatten är i grunden bra. Socialdemokraterna hade vrålat ursinnigt om vi hade gjort det."

Åkesson flirtade oblygt med M och KD

Jimmie Åkesson (SD)
Tryckte på: Vid sidan av att helt inkompetensförklara Stefan Löfven och hans förra regeringsperiod ägnade han i stort sett all kraft och all sin talartid åt att oblygt flirta med Moderaterna och Kristdemokraterna.
Form: Mycket god. Förvisso lika konfrontativ som vanligt mot Löfven med flera, men förhoppningen att kanske få några vänner i kammaren lockar också fram mjukare sidor.
Typiskt citat: "Moderaterna är ett liberal-konservativt parti. Ni kan förhandla med liberaler och socialister. Men inte konservativa."

Lööf lovar att jobba för hela landet

Annie Lööf (C)
Tryckte på: Gjorde en stor sak av det Centerpartiet fått med i uppgörelsen med S, MP och L och pekade där bland annat på att C ska vara en garant för att ojämlikheter över landet tas bort. Samt klimatsatsningar – vilket fick Gustav Fridolin att nicka instämmande i sin bänk.
Form: Stabil. Fann sig snabbt när Ebba Busch Thor valde att ta replik på Centerledaren – det första mellan två borgerliga politiker på över 5000 dagar enligt DN:s uppgifter.
Typiskt citat: "Den förra mandatperiodens olyckliga vänstersväng har avbrutits."

Sjöstedt tryckte på från vänster

Jonas Sjöstedt (V)
Tryckte på: Att Vänsterpartiet står för någonting helt annat än vad regeringen gör efter överenskommelsen med C och L. Vänsterledaren kallade det en "futtig och visionslös politik" att bland annat vilja höja taket i RUT. Tog alla chanser som gavs att utdela kritik från vänster.
Form: Mycket god. Den ensamma rollen på vänsterkanten ger Jonas Sjöstedt chansen att utnyttja sin debattskicklighet till max.
Typiskt citat: "Högeruppgörelsen gör att klasskillnaderna kommer att öka. Det står där, svart på vitt."

Busch Thor till hård attack mot gamla vänner

Ebba Busch Thor (KD)
Tryckte på: Att den nytillträdda regeringen och dess samarbetspartier är en ohelig allians och att dess gemensamma politik drar åt alla håll samtidigt. Försöker profilera sig som en "riktig" borgerlig politiker och de gamla och sjukas enda vän.
Form: Mycket god. KD-ledarens form har varit på topp sedan opinionssiffrorna började stiga i slutet av sommaren.
Typiskt citat: "Det är en banal basar-handel där man sålt och köpt delar av varandras politik."

Björklund har hittat sin viktigaste fråga

Jan Björklund (L)
Tryckte på: Har gjort till sin största politiska uppgift att argumentera för att liberalismen har byggt våra i alla avseenden mest framgångsrika samhällen och att det är detta som ytterlighetspartier vill rasera. Ställde i ett replikskifte frågan till Jimmie Åkesson om han kunde ge ett enda exempel på ett nationalistiskt nationsbygge som varit bättre.
Form: Väldigt god. Tycks verkligen brinna för att få alla att förstå varför det är omöjligt för en liberal att luta sig mot SD.
Typiskt citat: "Globalisering är ett skällsord för Donald Trump. Le Pen. Och Jimmie Åkesson."

Fridolin briljerade i avskedsföreställningen

Gustav Fridolin (MP)
Tryckte på: Hur världens orättvisor och klimatkrisen samspelar – och hur västvärlden, trots sin rikedom, misslyckas med att lösa problemen kopplade till ökade klyftor och miljöförstöring.
Form: Helt enkelt lysande. Gjorde sin sista partiledardebatt och behandlade verkligen varje replikskifte som det var hans sista.
Typiskt citat: "Ingen kan köpa sig fri från miljöförstöring. Till sist drabbar den alla."