En helt ny era i svensk politik väntar

Moderaterna verkar förlora positionen som landets näst största parti – men Ulf Kristersson är av allt att döma landets näste statsminister. Efter en rösträkning som utvecklades till en riktig rysare pekar allt nu på ett maktskifte.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Moderaterna fick precis den valrörelse partiet ville ha. Brott och straff hamnade i centrum, med ekonomiska frågor som god tvåa.

Det är frågor partiet alltid varit starkt på – men ändå har det sett trögt ut under de senaste veckorna. De opinionsmätningar som sköljt över oss med nästan irriterande hög frekvens visade på vikande stöd för partiet. Sverigedemokraterna låg ständigt en bit framför, något som ledde till diskussioner och viss oro.

En riktig rysare

Valvakan började också lite trevande.

Vallokalsundersökningen som kom precis efter det att vallokalerna stängt klockan 20.00 pekade mot ett knappt övertag för de partier som står på Magdalena Anderssons sida.

ANNONS

Bilden var den samma när de första riktiga siffrorna började bli allt mer tillförlitliga. Men det var jämnt, jämnt. Några egentligen slutsatser gick inte att dra.

Och strax före klockan 23.00 så började det vända. Plötsligt var det högersidan som var i ledningen, en bild som etablerades allt tydligare i takt med att distrikt efter distrikt rapporterade in sina röster.

Vid midnatt återstod ett fåtal distrikt och det stod allt mer klart. Efter åtta år med Socialdemokratiskt lett styre kommer vi av allt att döma få ett maktskifte.

Ett stort skifte

Men skiftet är större än så. Det är Sverigedemokraterna som dragit högerblocket med sig, både när det kommer till att forma det politiska innehållet och att locka väljare till konstellationen. Partiet tar över positionen som landets näst största parti.

Det är symboliskt enormt viktigt och även om alla på högersidan valrörelsen igenom talat om att det är Moderatledaren Ulf Kristersson som kommer att leda regeringen, så har Sverigedemokraterna också betonat att de ska ha inflytande efter storlek. Med ett valresultat som ser ut att hamna på över 20 procent kommer de att kunna sätta tryck bakom orden.

För svensk politik väntar en helt ny era.

För fyra år sedan ville ingen samarbeta med Sverigedemokraterna. Nu kan de – även om de troligen inte kommer att sitta i regeringen – kunna sätta tonen i regeringssamarbetet.

ANNONS

Vad det kommer att innebära vet vi inte, men under partiets valvaka drev Jimmie Åkesson linjen att SD inte bara ska sitta i regeringen, utan till och med ”utgöra basen” i en ny regering.

Om det verkligen blir så vet vi inte.

Liberalerna i kläm

Vi vet heller inte hur Liberalerna ska hantera den situation som nu uppstår. Även om partiet efter många uppslitande interna gräl står bakom Ulf Kristersson som regeringsbildare är entusiasmen för Sverigedemokraternas politiska idévärld högst begränsad.

Men samtidigt: vad har ett parti som med knapp nöd lyckades behålla sina plats i riksdagen att sätta emot. Det kommer att bli en balansgång för Ulf Kristersson att hålla ihop sitt lag, om han ska klara av att styra landet i fyra år.

Det är säkert en klen tröst för Magdalena Anderson, men mitt i alltihop ser Socialdemokraterna ut att göra ett riktigt starkt val. Sittande regeringar brukar straffas i allmänna val, men Socialdemokraterna landar en bit över sitt resultat från 2018.

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS