Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Erik Nord, polischef för Storgöteborg
Erik Nord, polischef för Storgöteborg

”En fruktansvärd tragedi med meningslöst våld”

Under natten till onsdagen knivdödades en 18-årig kille vid Hjalmar Brantingsplatsen i Göteborg. Han ska ha varit ute och gått med en kompis när de blev rånade av tre personer. Den här typen av dödligt våld vid personrån är väldigt ovanligt, enligt Erik Nord, polischef i Storgöteborg.
– Men en sån här dag känns det fel att säga det när det är så påtagligt för de drabbade.

Vid ett rån under natten till onsdagen blev ett av de två offren så svårt knivhuggen att han senare avled på sjukhus. De två kompisarna ska ha blivit konfronterade av för dem helt okända personer och avtvingade sina mobiltelefoner, en halskedja och en väska. I samband med detta delades det dödliga knivhugget ut.

LÄS MER: Ung man knivskuren till döds – tre personer anhållna

Två yngre män och en tonårstjej sitter nu anhållna misstänkta för mord.

– Detta är en fruktansvärd tragedi med meningslöst våld i en situation som urartar och slutar med att en person dör, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg.

Att ett personrån slutar med att offret mördas är väldigt ovanligt, enligt Nord.

– Jag började följa denna typ av rån 2016, men att ett personrån spårar ur på detta sättet är inte något som jag har sett de senaste åren, och inte heller vad jag kan minnas innan det.

Rånmord sker så sällan att det svårt att dra slutsatser från dem, menar Erik Nord.

– Risken att en sån här sak händer är liten. Men en sån här dag känns det fel att säga det när det är så påtagligt för de drabbade.

Risken för personrån högre för killar

Rån i sig är däremot inte ovanligt i Storgöteborg, det sker ungefär tre stycken per dygn. Risken för att bli rånad är högre för unga killar än tjejer, säger polischefen.

– Vi ser att det oftare är ensamma unga killar som utsätts för personrån, det är också ofta unga killar som utför dem. Tjejer riskerar att utsättas för andra saker, bland annat sexualbrott. Men när det gäller rån är killar mer drabbade.

Det finns vissa tider och platser där rån sker oftare än andra. Ofta kvällstid och vid större kommunikationscentrum. Som Frölunda torg, Östra Nordstan och Hjalmar Brantingsplatsen.

– Vi försöker vara så mycket på plats som möjligt i förebyggande syfte, men ibland har vi inte resurser att vara det, säger Erik Nord.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.