Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vicepresident Mike Pence and representanthusets talman Nancy Pelosi. Den senare anser att president Donald Trump bör avsättas med 25:e tillägget. Men då hänger det på Mike Pence. Bild: J. Scott Applewhite
Vicepresident Mike Pence and representanthusets talman Nancy Pelosi. Den senare anser att president Donald Trump bör avsättas med 25:e tillägget. Men då hänger det på Mike Pence. Bild: J. Scott Applewhite

Britt-Marie Mattsson: En avsättning av president Trump hänger på Mike Pence

Nancy Pelosi och Chuck Schumer är överens om att Donald Trump skall avsättas som president. Men vicepresident Mike Pence måste också delta. Hans inställning är oklar.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Demokraterna har makten i kongressen. Nancy Pelosi är talman i representanthuset och Chuck Schumer är tillträdande majoritetsledare i senaten sedan republikanerna förlorat majoriteten då två demokrater vunnit extravalen i Georgia.

Det finns en möjlighet att tvinga bort Donald Trump från presidentposten om tillägg nummer 25 till konstitutionen aktiveras. Tillägget trädde i kraft 1967 men har aldrig utnyttjats. Tanken är att processen skall kunna ske snabbt om presidenten visar sig vara oförmögen eller olämplig att utföra sina uppgifter, ”unfit to be president”.

LÄS MER: Biden om inkräktarna: De är terrorister

Fyra dog i kaoset

Ministrarna i administrationen skall då varsko vicepresidenten som därefter vänder sig till talmannen i representanthuset och majoritetsledaren i senaten för att beslutet skall kunna tas om att avlägsna presidenten antingen permanent eller temporärt. Vicepresidenten tar då över.

LÄS MER: Stängsel ska skydda Kapitolium – och demokratin

Uppgifter har läckt från Vita huset att Donald Trump inte är i den psykiska kondition som krävs för att han skall vara kompetent att utföra sina uppgifter. Han uppmanade inför stormningen av Kapitolium sina anhängare att ta sig dit och protestera och lovade att även själv ansluta till demonstranterna.

Uppviglingen ledde till att fyra personer dog, många skadades och ett sextiotal greps av polis. Kongressledamöterna och senatorerna hade då evakuerats. Arbetet med att godkänna elektorernas röster och stadfästa Joe Bidens seger fick skjutas upp och genomfördes i stället under natten till torsdagen.

LÄS MER: Demokratledare kräver att Trump avsätts i förtid

Oro inför Trumps sista tid

Fördömandena av Donald Trumps agerande är massiva och osäkerheten finns om han tänker låta den demokratiska processen ha sin gång trots att han lovat att maktskiftet skall genomföras i ordnad form. Trump ger dock inte upp och erkänner sig besegrad utan vidhåller att han utsatts för valfusk och att kampen kommer att gå vidare för att han skall erkännas om segrare.

Trump har bara tretton dagar kvar av sin mandatperiod men Nancy Pelosi och Chuck Schumer delar både demokratiska och republikanska politikers fruktan för vad Trump skall kunna tänkas hitta på under den perioden. Hans maktbefogenheter är intakta tills klockan tolv på dagen den 20 januari då Joe Biden svär eden som ny president.

Möjligheten finns att vicepresidenten, ministrarna och de nära medarbetarna kan begränsa Donald Trumps möjligheter att agera på olika sätt som kan vara vara skadliga för USA. Det kan handla om utrikespolitiska aktioner som Trump sedan länge har hotat att genomföra, bland annat mot Iran.

LÄS MER: Här är bilderna från stormningen

Oklart hur Pence ställer sig

Tanken att det 25:e tillägget skulle utnyttjas dryftades 1974 då Richard Nixon stod inför risken att avsättas vid en riksrätt till följd av Watergateskandalen. När Nixon blev allt mer pressad och uppgifter kom om att han var i allvarlig psykisk obalans ansågs ett längre riksrättsförfarande olämpligt och en snabbare avsättning diskuterades. Men innan det 25:e tillägget utnyttjades uppvaktades Nixon av den republikanske talmannen i representanthuset och den republikanske majoritetsledaren i senaten tillsammans med Nixons förtrogne vän, senatorn Barry Goldwater. De tre gav i praktiken Nixon ett ultimatum – avgå frivilligt eller avsätts. Vicepresident Gerald Ford var redo att omedelbart tillträda.

LÄS MER: Zuckerberg blockar Trumps sociala medier-konton

Men det är oklart om Mike Pence är beredd att göra gemensam sak med de demokratiska ledarna. Pence tros vilja ställa upp i presidentvalet 2024 och Gerald Fords historia är ett avskräckande exempel. Ford fick pluspoäng för att han lugnade ned stämningarna vid Nixons avgång men allvarliga minuspoäng för att han benådande den i praktiken avsatte presidenten. Ford förlorade två år senare presidentvalet till demokraten Jimmy Carter.

LÄS MER: Fler frågor än svar om kaoset i Washington

Tiden talar emot

Pelosi och Schumer har troligen underbyggt sitt gemensamma krav på att Donald Trump skall avsättas. En del republikaner finns med stor sannolikhet med bakom kravet. Men tiden är knapp och den korta tiden till den 20 januari talar emot att beslutet hinner genomföras. En ordnad avgång ses också som ett bättre alternativ i ett kraftigt polariserat USA.