Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Britt-Marie Mattsson: Elizabeth Warren dominerade Demokraternas debatt

Elizabeth Warren dominerade debatten. Bernie Sanders visade att han är tillbaka. Och båda fick de övriga med sig. Skatteökningar för superrika, rättvisa och riksrätt mot Donald Trump förenade.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

De tolv presidentkandidaterna kämpade för sina platser i det demokratiska fältet. Det blev en intensiv debatt där det mest handlade om att sälja sina egna politiska idéer och mindre om att diskutera med varandra. Cory Booker – som ligger långt efter ledartrion Elizabeth Warren, Joe Biden och Bernie Sanders – vädjade flera gånger:

– Låt oss komma ihåg att det är Donald Trump som är vår gemensamma motståndare.

Debatten inleddes med att alla kandidaterna försäkrade att de vill att Donald Trump ställs inför riksrätt. Joe Biden argumenterade mest passionerat men undvek att veckla in sig i frågan som utlöst hela riksrättsprocessen – Trumps uppmaning till Ukrainas president att i tysthet leta upp uppgifter som kan skada Joe Bidens chanser i presidentvalet.

Men det hettade till när Elizabeth Warren och Bernie Sanders talade om sjukförsäkring för alla. Joe Biden talade om sin uppställning för Obamacare, som han var med om att genomföra, och kritiserade framförallt Warren för att hennes plan är ogenomförbar eftersom den är ofinansierad.

Biden sade att om hela den amerikanska försvarsbudgeten satsades och om inkomsterna från försäljningen av alla militära byggnader skulle läggas till, så skulle det ändå bara räcka i fyra månader.

LÄS MER: Demokraternas debatt bara ett sidospår för Trump

Kräver skattehöjningar för superrika

Det fick Bernie Sanders att upprepa sitt krav på skattehöjningar för superrika – som vunnit på skattesänkningarna under Trump medan klyftan till vanliga löntagare ökat dramatiskt – och fick även Elizabeth Warren att ännu en gång förklara att USA skulle vara ett mer rättvist och jämlikt samhälle om de välbärgade betalade en rimlig andel i skatt. Joe Biden höll med och sade att det är orimligt att superrika, under Trumps presidentskap, betalar mindre i skatt än brandmän och andra vanliga löntagare.

Inledningen av debatten var en uppställning för ett rättvist och solidariskt samhälle. I den utrikespolitiska delen var kritiken total mot Trumps beslut att dra tillbaka de amerikanska trupperna från Syrien på det sätt som nu sker och med Turkiets invasion och kaoset som följt som resultat.

De traditionella demokratiska frågorna – vapenrestriktioner, abort, jämställdhet mellan män och kvinnor – visade mer på nyanser i åsiktsskillnader än djupa sprickor mellan kandidaterna. Frågan om att kyrkor och religiösa sammanslutningar skall ha skattebefrielse, oberoende av syn på kvinnor, samkönade äktenskap och hbtq-personers ställning, är en grundinställning som ifrågasatts av Beto O ´Rourke.

Fortsatt försprång för Warren

Debatten visade att Bernie Sanders är lika intensiv i debatten som tidigare. Hans korta frånvaro från kampanjen efter den akuta hjärtoperationen är nu över. Joe Biden fick sista ordet och gjorde ett engagerat utspel där han uppmanade amerikanerna att resa sig upp och demonstrera att USA kan mer än det som visats upp under den tid som Donald Trump varit president.

Elizabeth Warren har gått upp kraftigt i opinionsmätningarna den senaste månaden och ligger nu knappt före Joe Biden i sammanställningarna. Bernie Sanders har sjunkit tillbaka under sin sjukdomsperiod. Det är också tydligt att både Warren och Sanders fått alla de demokratiska kandidaterna att förskjuta sina budskap något åt vänster.

Debatten skedde i slagskuggan av riksrättsprocessen och kriget i Syrien. Snabba opinionsmätningar direkt efter debatten ger Elizabeth Warren ett fortsatt försprång men det är först om några dagar som mätningarna kan visa om Warrens uppgång håller i sig.

LÄS MER: Bara Putin kan stoppa kriget i nordöstra Syrien