Många av offren befann sig på en restaurang, enligt Reuters. Elin Larsson arbetar för en biståndsorganisation i området.
Många av offren befann sig på en restaurang, enligt Reuters. Elin Larsson arbetar för en biståndsorganisation i området. Bild: Privat

Elin från Göteborg några kvarter från terrordådet

21 människor omkom efter ett terrordåd mot ett hotellkomplex i Kenyas huvudstad Nairobi. Göteborgaren Elin Larsson befann sig bara några kvarter bort.
– Det kändes overkligt. Det hade ju lika gärna kunnat vara jag.

ANNONS
|

Göteborgaren Elin Larsson hade just kommit hem från affären när hon fick ett oroligt sms från sin kollega: Är du okej? Via en särskild mobiltjänst hade han snabbt fått veta att det skett en attack.

LÄS MER: Terrordåd i Nairobi – 21 dödsoffer

Elin Larsson arbetar för en biståndsorganisation och bor ett par kilometer från hotellet och kontorsbyggnaden i Nairobi där terrorister dödade 21 personer. Angreppet började på tisdagseftermiddagen med att bilar exploderade, följt av att självmordsbombare detonerade en sprängladdning på hotellet. Därefter tog attentatsmännen sig in.

– Det var väldigt mycket brandrök i luften, berättar Elin.

ANNONS

Med fönster och dörrar stängda följde hon utvecklingen via tv. Flera av hennes bekanta befann sig i en av de attackerade byggnaderna.

– Det kändes overkligt. Bara en liten bit bort gömde sig människor för att överleva, som bara befann sig på fel tillfälle vid fel tidpunkt. För att de hade sitt kontor i just den byggnaden eller valt att bo på just det hotellet. Det kunde lika gärna ha varit jag.

Angreppet fortsatte under natten och tidigt i morse förekom uppgifter om att personer fortfarande var instängda.

– De skjuter fortfarande från ett våningsplan, där vi tror att det fortfarande finns människor, sade en poliskälla till AFP tidigt på morgonen.

Förhöjd säkerhet

Elin Larsson stannade inne hela tisdagen och jobbade hemma under onsdagen. Efter att ambassaden sagt att det var okej lämnade hon huset en stund.

– Säkerheten är väldigt förhöjd med poliser överallt. Gatan är fortfarande avspärrad och jag vet att många som jobbar i närheten inte har gått till jobbet, säger hon.

– Alla kenyaner pratar om detta idag. Är det säkert och röra sig ute? Och hur går vi vidare?

För många Nairobibor går tankarna till attacken mot köpcentret Westgate 2013. Då dog 62 personer och precis som nu tog den islamistiska terrororganisationen al-Shabaab på sig dådet.

ANNONS

– Många här uppmanar varandra att inte sprida bilder på männen. Det är ju vad de vill, att bli martyrer, och den glädjen vill man inte ge dem, säger Elin Larsson.

Skyddsnät

Hennes beskrivning av sin och sina kenyanska vänners reaktion efter dådet ringer bekant; Visst blir man chockad och skärrad, och ser sig om över axeln, men det får inte ta över livet. Hon återkommer till uttrycket "we shall overcome".

– Det finns liksom ett jättefint skyddsnät här, alla är måna om varandra och hör av sig: "är du okej?" "Hur mår du?"

Många hyllar också militärens insats och försöker på olika sätt fokusera på det positiva, som olika privatpersoners insatser, samtidigt som man sörjer och hedrar de som dött.

– Jag tror de flesta kenyaner vill ha vardag så fort som möjligt. "Detta har hänt, nu går vi vidare och fokuserar på att ta hand om varandra. Vi klarar detta", berättar Elin Larsson.

Fakta: al-Shabaab

al-Shabaab utvecklades ur en radikal ungdomsgrupp inom rörelsen Islamska domstolarnas högsta råd, som kontrollerade Somalias huvudstad Mogadishu 2006, innan den drevs ut av etiopiska styrkor.

Den sunniextrema rörelsen, som är lierad med al-Qaida, är terrorstämplad, uppskattas bestå av många tusen personer och tillämpar en extrem form av islamisk sharialagstiftning. Utländska jihadister har rest till Somalia för att ansluta till gruppen.

Gruppen ligger bakom en rad blodiga attacker i Somalia och bekämpar den internationellt erkända regeringen i landet. Sedan Kenya gav sig in i konflikten 2011 för att bekämpa al-Shabaab har rörelsen utfört en rad dödliga attacker i grannlandet.

Källor: BBC, Reuters

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS