Eldfesten Heden Göteborg lockar årligen tusentals till Heden. På bilden hoppar Nahid Sadeghi över en av sju eldar.
Eldfesten Heden Göteborg lockar årligen tusentals till Heden. På bilden hoppar Nahid Sadeghi över en av sju eldar. Bild: Per Wahlberg

Eldfesten ställs in på grund av coronavirus

Arrangörerna bakom den årliga festen på Heden är oroliga för att resenärer från Iran riskerar att sprida coronasmitta och ställer därför in evenemanget. Nu ska beslutet även förankras hos Riksteatern som är samarbetspartner och producent, rapporterar SVT Väst.

ANNONS
|

Eldfesten firas alltid tisdagen före det iranska nyåret som i sin tur infaller på vårdagjämningen som i år är den 19 mars. I många år har evenemanget genomförts i Göteborg och lockar vanligtvis tusentals deltagare från Sverige och andra delar av världen.

Årets Eldfest var planerad att genomföras 17 mars men ställs nu in på grund av den stora spridningen av coronavirus i Iran. Det var arrangören Eldfestkommittén som efter en konsekvensanalys tog beslutet att ställa in, något som också ska förankras hos Riksteatern.

– Vi har kommit fram till att det bästa sättet att ta hand om publiken är att ställa in, säger Reza Talebi, samordnare för Eldfesten i Göteborg till SVT Väst.

ANNONS

Firandet av de persiska nyåret på Heden har inneburit musik med stora artister och traditionellt hoppande över eldar. En gammal, folklig tradition där man lämnar det gamla årets besvär och trötthet bakom sig och med eldens styrka hämtar ny kraft inför det kommande året.

Förutom Göteborg firas Eldfesten även i Stockholm och Malmö.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS