Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

STOCKHOLM 20140407Elaine Eksvärd, författare.Foto: Jessica Gow / TT / Kod 10070 Bild: JESSICA GOW / TT
STOCKHOLM 20140407Elaine Eksvärd, författare.Foto: Jessica Gow / TT / Kod 10070 Bild: JESSICA GOW / TT

Elaine Eksvärd: Elaine Eksvärd: Maffiametoder i maktens korridorer

Sårbarhet borde vara en sak alla män skulle kunna dela utan att bli hotade att bli karaktärsmördade i framtiden eller vara rädda för att folk ska ”ha något på dem” senare, skriver Elaine Eksvärd.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

I maktens korridorer – det finns många sådana korridorer – finns både de som har ansvar och de som missbrukar sin makt. Jag har sett några sådana korridorer på nära håll och vissa på avstånd. Ett som jag minns för ett år sedan var när några annars väl fungerande styrelsemedlemmar agerade irrationellt och mot varandra när en annan man kom in i bilden. En kommentar som fastnade hos mig som sades mellan de två utskickade männen från styrelsen var: ”undrar vad han har på dom”. Han syftade på den nya mannen och på de tidigare styrelsekollegorna som plötsligt gjort en kovändning och agerat enligt önskemål från den nya mannen. Just den meningen ”har på honom” skulle jag våga säga är ett manligt fenomen mellan de få män som använder maktmissbruk ”när det är nödvändigt”. Jag känner en sån man som berättat hur många journalister han sett snorta kokain och nu drevar mot en kändis som fått parkeringsböter. ”Jag har så mycket på dom”, sa han som jag känner. Det är så otroligt fascinerande att höra denna mening, som att det vore ett ess i skjortärmen, ett vapen, om man skulle behöva det nån gång.

Där vi kvinnor blottar halsarna för att komma varandra närmre och bygga ett förtroende, så kan män ibland använda samma ögonblick för att hämnas i framtiden. Jag har en manlig kompis som det senaste åren blivit hotad att bli karaktärsmördad av en man som fått en fix idé på min vän. ”Jag har så mycket på dig” sa han, vilket inte stämmer. Men han behöver inte så mycket eftersom han är en skön creddig vit pr-snubbe, och min kompis en svart framgångsrik intraprenör som en vit man enkelt skulle kunna karaktärsmörda med några spekulativa tweets.

Sårbarhet borde vara en sak alla män skulle kunna dela utan att bli hotade att bli karaktärsmördade i framtiden eller vara rädda för att folk ska ”ha något på dem” senare. Att ha något på folk är något maffian använt i tid och otid. Tog du emot mutor eller hjälp från Escobar så hade han något på dig. Det var många han hade något på och därför hade han till slut ett helt land i sitt grepp. Jag äcklas mer av dem som har något på folk än de som snortat kokain eller varit otrogna vid tillfälle. Mer hedervärt att erkänna sina misstag än att låta maktmissbrukare ha något på folk i tid och otid.

Sen tycker jag att hot om att karaktärsmörda folk i sociala medier eller IRL borde kunna leda till fängelse och böter. Att creddiga maktlystna män ska få sin vilja igenom via förtal, hot och saker de har på folk är inte det sorts inflytande vi vill ha i samhället såvida vi inte vill ha Escobars Colombia i Sverige. Den utan synd…

Elaine Eksvärd, retoriker.