Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jesper Anhede
Bild: Jesper Anhede

Elaine Eksvärd: Eksvärd: Sverigedemokraternas retorik behöver inte funka för ditt parti

Den 8:e juli 2014 sitter en glad Fredrik Reinfeldt på en sten i solen. Platsen är Visby och han ger sina synpunkter på det faktum att Donald Trumps retorik vinner framgång i USA.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

”I grunden slutar hans typ av rörelse alltid på samma sätt. Våld, hat och misstro mellan människor” sa han då. Han drog även solklara paralleller till Sverigedemokraternas retorik. Ett parti Reinfeldt och Moderaterna tydligt tagit avstånd ifrån.

Vintern 2011 intervjuade jag Jimmie Åkesson. Jag ville veta hur han resonerade samt strategierna bakom hans retorik som bevisligen haft framgång. Jag frågade vilka retoriska förebilder han hade. Han tänkte efter en stund och svarade ”Fredrik Reinfeldt och De Nya Moderaterna. Jag tycker den skiftning de har gjort för partiet är skicklig och det är något jag skulle vilja göra för Sverigedemokraterna.”

Jag tror både Åkesson och Reinfeldt hade blivit förvånade över att situationen skulle bli den omvända året 2018. Det finns inga tvivel om att den retorik som Moderaterna kallat ”främlingsfientlig” och ”rasistisk” nu blivit den retorik de ser som framgångsrik och tagit till sig. Parallellerna mellan SD och Moderaterna, Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson behöver inte en retorikexpert nyansera. Likheterna är uppenbara.

Det är dock ett problem med genomskinliga strategier; de är genomskinliga. Att en retorik fungerar för Sverigedemokraterna betyder inte per automatik att de fungerar för ditt parti, tvärtom. Det kan göra att partiet splittras och SD får desto fler anhängare eftersom de, till skillnad från Moderaterna, varit konsekventa.

Det pinsamma rent retorisk är att många partier haft beröringsskräck i invandringsfrågan. De har ställt upp polemiken att belysa invandringsproblematik är rasistiskt och att inte göra det gör dig invandrarvänlig. Det är naturligtvis ett falskt dilemma. Det är inte rasistisk att prata problem bland invandrarna, det är hur du pratar om det som gör det rasistiskt. Jag som själv har invandrarbakgrund är väl medveten om de problem som finns bland invandrargrupperna. Hierarkier mellan etniciteter, rasism, viss hedersproblematik och mycket mer. Men jag är också väl medveten om att de fördelar som finns i samma grupp, entreprenörskap, kulturell kompetens. Förmågan att kommunicera med-, och förstå olika. Inte på en valaffisch, utan runt middagsbordet kan olika människor le inför varandra. Vi har den förmågan och mycket mer så klart.

Det är inte ett problem att nämna problem med integration eller invandring. Problemet är att de nu gör det på samma sätt som SD, partiet de så länge har kritiserat.

Lets make America great again, sa Donald Trump. ”Låt oss bygga Göteborg starkt igen” sa Moderaterna i sin valfilm. Jag undrar om Fredrik Reinfeldt skulle se lika glad ut som på den där soliga dagen i Visby om han fått frågan om Moderaterna i dag. Jag tycker journalisterna ska ställa honom frågan.