Amanda Lundeteg, vd på stiftelsen AllBright, är mycket nöjd med jämställdhetsarbetet. Arkivbild.
Amanda Lundeteg, vd på stiftelsen AllBright, är mycket nöjd med jämställdhetsarbetet. Arkivbild.

Väldigt nära jämställt i storbolagen

ANNONS
|

När nästan samtliga börsens 88 storbolag, sju saknas fortfarande, har lämnat sina styrelseförslag till bolagsstämmorna visar det sig att kvinnorepresentationen nu nått 39 procent, enligt Allbrights genomgång. Definitionen för jämställda styrelserum har satts till 40 procent.

- Hotet om kvoteringslag har uppenbarligen haft effekt, säger Amanda Lundeteg.

Regeringen backade visserligen strax efter nyår från det tänkta förslaget om en kvoteringslag sedan det visat sig att man inte hade något stöd i riksdagen för det, men det verkar som om företagen håller i ändå, enligt Lundeteg.

ANNONS

Globalt ligger den kvinnliga styrelserepresentationen i storbolagen på runt 15 procent. I Europa ligger Norge, Sverige och Frankrike högst. Norge toppar med högst andel kvinnor, men de har också en lag i ryggen, påpekar Lundeteg.

I de mindre bolagen är det fortfarande sämre bevänt med jämställdheten. Och det är en bra bit kvar innan kvinnorna kan sägas ha delad makt. I de operativa företagsledningarna är det bara 20 procent kvinnor.

- Det ska bli spännande att se om de jämställda styrelserna får effekt även där, säger Lundeteg.

TT

Jämställd

Bland Stockholmsbörsens 88 storbolag har 81 meddelat sina förslag till styrelsesammansättning inför bolagsstämmorna. 39 procent av styrelseplatserna kommer att innehas av kvinnor. För att räknas som jämställd krävs 40 procent.

Sammantaget bland alla svenska börsföretag är styrelseplatserna så här långt till 35 procent besatta av kvinnor. Vid motsvarande tid i fjol var den siffran 33 procent.

Källa: Allbright

ANNONS