USA stoppar kött från Brasilien

USA stoppar tills vidare all import av färskt nötkött från Brasilien sedan många partier inte har godkänts i kontroller. Förbudet gäller tills tillräckliga åtgärder har vidtagits, enligt den amerikanska jordbruksmyndigheten USDA.

ANNONS
|

- Även om internationell handel är en viktig del av det vi gör vid USDA, och Brasilien länge har varit en av våra partner, är min prioritering i första hand att skydda amerikanska konsumenter, säger jordbruksminister Sonny Perdue.

Brasilien är världens näst största nötköttsproducent, USA den största.

Myndigheten har skärpt kontrollen av nötkött och färdigmat som en säkerhetsåtgärd efter den stora köttskandalen i mars. Då uppdagades att flera ledande brasilianska köttföretag mutat hälsoinspektörer för att kunna exportera skämt och smittat kött.

ANNONS

Sedan i mars har 11 procent av partierna från Brasilien inte godkänts, jämfört med 1 procent för övriga länder, enligt USDA.

Det har väckt oro kring folkhälsa, djurskydd och sanitet, enligt jordbruksmyndigheten. Men inga av de stoppade produkterna har nått konsumenter på den amerikanska marknaden.

En rad länder, som Chile, Egypten och Kina, begränsade importen av brasilianskt kött sedan den brasilianska federala polisen avslöjade att man utredde påstådd korruption inom sektorn i mars.

Den brasilianska köttpackningsjätten JBS vill inte kommentera USA:s importförbud.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Köttskandalen i Brasilien

Efter två års utredning slog brasiliansk polis i mitten av mars till mot över 30 företag. Razzior genomfördes på nära 200 platser och flera anläggningar stängdes tillfälligt.

Utredarna säger sig ha bevis för att köttproducenter har mutat hälsoinspektörer och politiker så att exempelvis ruttet och salmonellasmittat kött har slunkit igenom inspektioner.

60 personer, däribland två chefer vid köttproducenten BRF, stod i april anklagade för inblandning i köttskandalen i Brasilien, enligt åklagaren.

I Sverige kunde tolv ton suspekt oxfilé från Brasilien spåras och samlas in.

Omkring 20 länder förbjöd helt eller delvis köttimport från Brasilien när skandalen uppdagades, flera tillfälligt.

Brasilien är världens största köttproducent som varje år exporterar framför allt nötkött och kyckling till ett värde av över 12 miljarder USA-dollar världen över.

ANNONS