TTIP – en kamp mot klockan. Men EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström har tidigare flaggat för att det inte är uteslutet att förhandlingarna om TTIP fortsätter med nästa president i USA. Arkivbild.
TTIP – en kamp mot klockan. Men EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström har tidigare flaggat för att det inte är uteslutet att förhandlingarna om TTIP fortsätter med nästa president i USA. Arkivbild.

TTIP åter upp på bordet i sommar

Hillary Clinton – eller Donald Trump? I takt med att presidentvalet i USA närmar sig tickar klockan allt snabbare för EU. Frågan är om världens största handelsavtal kan ros i hamn innan året är slut.

ANNONS
|

- Jag vet att det är möjligt men det är väldigt mycket kvar att göra, säger EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström till TT.

Hon gör sig nu redo för sommarens förhandlingar. The Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) har varit uppe på bordet i tre år. Den 11 juli är det dags igen.

Svårt hitta kompromiss

Den 14:e förhandlingsrundan hålls i Bryssel. Både kommissionen och Obamaregeringen vill se frihandelsavtalet på plats innan året tar slut, men tiden går och förhandlingsläget är bitvis tufft. Under förra rundan i New York i våras blottlades flera motsättningar mellan parterna.

ANNONS

- Det är viktiga frågor för oss från europeiska sidan som inte kommit fram än, frågan om offentlig upphandling och geografiska indikationer som är vikta för europeiska länder, säger Cecilia Malmström och syftar på skyddet för vissa geografiska varumärken.

- Det handlar till exempel om att skydda fetaost, roquefortost, parmaskinka och champagne. De har ett annat system i USA så det är svårt att hitta en kompromiss.

Debatt i USA

Att få 28 – kanske snart 27 – europeiska medlemsländer att enas är inte lätt. Kritiska röster pekar på risker med allt från bristande konsumentskydd och urholkade produkt- och miljöskydd till att avtalet undergräver demokratin.

På andra sidan Atlanten hörs också skiftande tongångar gällande avtalets förträfflighet. Förhandlingarna drar ut på tiden, och frågan är vad ett presidentskifte skulle innebära om diskussionerna fortsätter nästa år,

- Det är det ingen som vet. Just nu är debatten i USA väldigt anti-handel. Trump bidrar naturligtvis till det, även om han inte pekat ut just TTIP utan det är andra handelsavtal han kritiserar.

ANNONS

Månaderna går, men Cecilia Malmström understryker att man inte tänker låta tidspressen styra.

- Med tanke på att debatten i vissa medlemsländer, men även i USA, är kontroversiell, så måste det bli ett bra avtal. Vi kan inte låta oss stressas in ett dåligt avtal som sedan inte röstas igenom.

Fakta: Världens största avtal

  1. Förhandlingarna mellan EU och USA inleddes för tre år sedan. Om frihandelsavtalet går igenom det bli det största av sitt slag i världen.
  2. EU och USA är redan i dag varandras viktigaste handelspartner, och dagligen handlas varor och tjänster över Atlanten för nästan 19 miljarder kronor.
  3. Målet är att nå en uppgörelse om sänkta tullar, undanröjda avgifter och minskad byråkrati i handeln över Atlanten. En viktig del är att försöka enas om gemensamma standarder, så att affärspartners på bägge sidor Atlanten ska slippa dubbla kontroller.
  4. Målsättningen från båda sidor har varit att få ett avtal i hamn under president Barack Obamas mandatperiod, som avslutas i januari 2017.
  5. Nästa förhandlingsrunda, den 14:e i ordningen, hålls i Bryssel med start den 11 juli.

Källa: Europaportalen.se, regeringen, EU-kommissionen

ANNONS