Thomas Jisander gripen i Frankrike

Thomas Jisander, svensk finansman och en av huvudmännen i Trustorhärvan, har gripits i samband med en polisinsats på Franska rivieran under förra veckan, rapporterar SVT Nyheter. – Jag har utfärdat en europeisk arresteringsorder, säger åklagare Henric Fagher till tv-kanalen.

ANNONS
|

Affärsmannen Thomas Jisander, ursprungligen från Göteborg, greps i förra veckan på franska rivieran då han i samråd med ytterligare två personer försökt på falska grunder ta ett lån på 117 miljoner kronor, rapporterar SVT Nyheter.Lånet ska männen ha försökt ta från det av Norge statligt ägda Eksportkreditt.

Internationellt samarbete ska ha legat bakom gripandet av Thomas Jisander, som sedan tidigare är känd som en av huvudmännen i Trustorhärvan, och i dag någonting annat.

– Han greps av fransk polis, i ett samarbete mellan svenska myndigheter och åklagare och polis i Frankrike och Monaco. Det var en gemensam aktion, säger Henric Fagher vid Ekobrottsmyndigheten till SVT Nyheter.

ANNONS

Dömdes i Trustor-härvan

Jisander är sedan tidigare häktad i sin utevaro, misstänkt på sannolika skäl för grovt bokföringsbrott och försök till grovt bedrägeri. Brotten ska ha skett 2014 och 2015. Han kommer nu att förhöras och innan det vill inte åklagaren gå in på detaljer kring brotten.

– Vi vill inte gå ut med mer information eftersom utredningen befinner sig i ett inledande skede. Det skulle kunna skada utredningen, säger åklagare Henric Fagher till SVT Nyheter.

Enligt tv-kanalen nekar Thomas Jisander till anklagelserna.

Thomas Jisander blev känd för svenska folket i den så kallade Trustor-härvan i slutet av 90-talet. Fyra män, bland annat Thomas Jisander, pekade ut för att ha plundrat företaget Trustor på sammanlagt 620 miljoner kronor.

Jisander dömdes 2009 till 1,5 år i fängelse för sin inblandning och han är den enda som dömts i härvan.

ANNONS