Petter Stordalen skänker nära 26 miljarder svenska kronor till sina barn.
Petter Stordalen skänker nära 26 miljarder svenska kronor till sina barn. Bild: Jonas Lindstedt

Stordalens gåva till barnen: 26 miljarder

Den norska hotellmagnaten Petter Stordalen skriver över sin förmögenhet till barnen Emilie, 25, Henrik, 23 och Jakob, 20.
Totalt rör det sig om nära 26 miljarder svenska kronor.
– Jag har inga planer på att gå i pension, säger miljardären till E24.

ANNONS
|

Enligt E24 skrev Stordalen över sin förmögenhet till barnen på en restaurang i Stockholm under fredagskvällen.

LÄS OCKSÅ: Petter Stordalen i stor intervju med GP

Beslutet innebär att hans tre barn från ett tidigare äktenskap gemensamt blir ägare av Stordalens holdingbolag Strawberry där bland annat hotellkedjan Nordic Choice ingår.

Behåller makten livet ut

Stordalen uppger att han ser beslutet kring att skriva över sin förmögenhet på barnen som en försäkring.

– Jag har inga planer på att gå i pension, men det är en försäkring om att barnen kommer att ta över koncernen om jag råkar ut för en flygolycka eller något annat som gör att jag inte finns kvar, säger miljardären till E24.

ANNONS

Petter Stordalen uppges ha fört över 99 procent av aktierna i Strawberry Holding till tre olika investmentbolag som ägs av hans barn. En procent av aktierna kommer han själv att ha kvar och enligt ett aktieägaravtal behåller Petter A. Stordalen enligt E24 kontrollen över Strawberry Holding AS så länge han själv är i livet.

På frågan om något av hans tre barn har möjlighet att dra sig ut verksamheten och casha ut sin andel svarar Stordalen:

– Det är självklart något som vi har tänkt på utan att gå in på detaljer. Jag har varit väldigt klar med att de själva ska få välja sin egen yrkesväg utan att behöva ta hänsyn till vad jag har byggt upp, säger Stordalen till E24.

Har avtal även med Gunhild

Stordalens förmögenhet är enligt den norska tidningen den nionde största i Norge. I överföringen till barnen ingår inte Petter Stordalens privata fastighetsbolag Strawberry Fields som har tillgångar på omkring en miljard svenska kronor.

För E24 berättar Stordalen även att han har en överenskommelse som tryggar hustrun Gunhild Stordalens ekonomiska framtid om något skulle hända honom.

– Hon är gott säkrad genom egna avtal mellan oss som inte är offentliga, säger hotellmagnaten.

Norrmannen Petter Stordalen har under 2000-talet tack vare sina många hotell blivit en stor profil även i Göteborg. I dag driver han bland annat Clarion Hotell Post och hotellmagnaten vann också avtalet om att få öppna ett nytt hotell i Ola Sernekes framtida miljardbygge Karlatornet på Hisingen.

ANNONS

ANNONS