Sena betalningar pressar företag

ANNONS
|

Två av tre företag säger att de blivit tillfrågade att acceptera längre betalningstider än vad de är bekväma med, visar en undersökning från inkassoföretaget Intrum Justitia. Det är en kraftig ökning från de två föregående åren och det är en utveckling som syns i hela Europa, skriver Intrum Justitia i ett pressmeddelande.

Det inte bara näringslivet som pressar på. Ett av åtta företag uppger att kunder inom offentlig sektor bett om obekvämt långa betalningstider.

Dessutom betalar offentlig sektor sina fakturor långsammast, med en genomsnittlig betalningstid på 33 dagar, vilket är tre dagar senare än vad svensk lag tillåter.

ANNONS

"Långa betalningstider slår mot företagen, begränsar deras tillväxt och möjligheter att anställa. Vart tionde företag uppger att man skulle kunna anställa fler om man fick betalt snabbare", skriver Intrum Justitia.

Allt fler företag vill se åtgärder för att vända utvecklingen. Mer än hälften av de svenska företagen menar att lagstiftning eller ett frivilligt regelverk behövs för att komma till rätta med problemen med långa betalningstider.

TT

Fakta: Intrum Justitias undersökning

Intrum Justitias årliga företagarrapport European Payment Report 2017 baseras på en undersökning som genomfördes i 29 europeiska länder januari–.mars 2017. I rapporten samlas data från sammanlagt 10468 företag som beskriver effekterna av stabila betalningar och vilken påverkan dessa har på företagens tillväxt och en hållbar ekonomi.

Källa: Intrum Justitia

ANNONS