Penningtvättare steget före lagen

Jakten på penningtvättare tar aldrig slut. Den nya lagen är bara ett första steg, enligt regeringen. Men gamla mormor ska inte behöva lämna ut halva sitt privatliv när hon går till banken – de nya reglerna tar sikte på högriskaktörerna.

ANNONS
|

I spåren av den gigantiska, ryska penningtvätthärvan där detaljerna avslöjades i allehanda medier under tisdagen, påminner regeringen om att en ny lagstiftning är på väg.

- Det är helt oacceptabelt att det finns den här typen av brister i det finansiella systemet. Vi gör allt som står i vår makt för att stoppa den organiserade brottsligheten och då måste vi också gå på pengarna, säger biträdande finansminister Per Bolund (MP).

ANNONS

- Det här är ett arbete som vi aldrig kommer att bli klara med. Vi behöver hela tiden skärpa villkoren för att stoppa de nya metoder som kriminella aktörer använder sig av. Den lagstiftning som vi nu föreslagit är ett stort steg framåt. Det innebär att vi kan fokusera resurserna på de mest riskabla aktörerna, fortsätter han.

Fler anmälningar

Det kommer bland annat att upprättas ett register på huvudmän i företag, vilket ska underlätta polisens arbete, exempelvis i jakten på så kallade målvakter. Och straffavgifterna mot de banker och andra som inte sköter sig kommer att bli tuffare. Ytterligare nya regler är också på gång i EU.

TT: Sköter sig svenska banker?

- Det blir bättre. Vi ställer högre och högre krav, men det finns fortfarande brister. Det syns inte minst genom att Finansinspektionen delat ut sanktionsavgifter till svenska banker (Nordea och Handelsbanken) tidigare.

ANNONS

Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) ökade antalet anmälningar om penningtvätt med 40 procent förra året.

- Det visar på att bättre rutiner är på plats, så att mer upptäcks, säger hon.

Karin Sigstedt, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten med ansvar för penningtvätt, säger att antalet åtal i penningtvättsrelaterad brottslighet tredubblades i fjol.

Mormor fastnar i nätet

Men samtidigt som reglerna kring penningtvätt stramats upp allt mer, har privatpersoner fått utstå alla möjliga konstiga frågor från bankerna när exempelvis ett konto ska öppnas.

Men det försvinner delvis i och med den nya lagen när fokus koncentreras mer på potentiella storaktörer, enligt Per Bolund.

- En gammal mormor som vill sätta in pengar behöver inte längre hålla på med all administrationen, berätta vem hon är och var pengarna kommer ifrån, säger han.

TT

Fakta: Global penningtvätthärva

Enligt det journalistiska nätverket OCCRP och den ryska tidningen Novaya Gazeta visar dokument att minst 20 miljarder dollar verkar ha försvunnit ut från Ryssland via det internationella banksystemet. Men utredare tror snarare att det kan handla om så mycket som 80 miljarder dollar, motsvarande 700 miljarder kronor. Och pengarna misstänks komma från olaglig verksamhet.

Runt 500 personer ska vara inblandade i den gigantiska penningtvätten, inklusive bankirer från Moskva, oligarker och personer kopplade till ryska regeringen och spionorganisationen FSB (tidigare KGB).

Pengarna ska ha strömmat genom alla de svenska storbankerna, liksom massvis av andra internationella banker.

ANNONS