Oväntat stark tillväxt i eurozonen

Stark efterfrågan och ökad framtidstro lyfter eurozonens privata sektor och tillverkningsindustri till den starkaste tillväxten på nästan sex år i februari, visar en enkät gjord av IHS Markit.

ANNONS
|

- Det viktiga just nu är att Frankrike har kommit till festen. Frankrike har varit en bromskloss för regionen, och begränsat eurozonens återhämtning i flera år. Och nu kommer till slut tecken på att det lättar, säger Chris Williamson, ekonom på IHS Markit.

Med draghjälp från bland annat Frankrike, och eurozonens största ekonomi Tyskland, lyfte IHS Markits kompositindex för eurozonen till 56,0 i februari, den högsta nivån sedan april 2011. I januari låg index på 54,4.

ANNONS

Uppgången var oväntad och indikerar en tillväxt i eurozonen på 0,6 procent, enligt Markit. Analytiker hade i snitt räknat med ett något lägre index på 54,3.

Tillväxten i den privata sektorn i Tyskland lyfte i februari till den högsta nivån på nästan tre år. Markits inköpschefsindex för både tillverknings- och tjänstesektorn lyfte till 56,1 i februari, upp från 54,8 i januari.

Ett värde över 50 antyder tillväxt och den nivå som nu har uppmätts i Tyskland är den högsta på 34 månader.

TT-Reuters

Fakta: Starka tyska siffror

Markits kompositindex för både tillverknings- och tjänstesektorn i Tyskland lyfte till 56,1 i februari, upp från 54,8 i januari. Analytiker hade räknat med 54,7.

Markits delindex för tysk tillverkningsindustri lyfte till 57,0, den högsta nivån på nästan sex år. Analytiker hade räknat med en nedgång till 56,0, från 56,4 i januari.

För tjänstesektorn lyfte delindex till 54,4, mot väntade 53,6. I januari låg index för tjänstesektorn på 53,4.

Källa: Reuters

ANNONS