Pensionsmyndigheten hävdar att Allra har fört över pengar till ett dotterbolag i Dubai på pensionsspararnas bekostnad. Arkivbild.
Pensionsmyndigheten hävdar att Allra har fört över pengar till ett dotterbolag i Dubai på pensionsspararnas bekostnad. Arkivbild.

Anklagelser mot Allra – bakslag för myndighet

Det kritiserade fondbolaget Allra har fört över 150 miljoner kronor av spararnas pengar till ett dotterbolag i Dubai, hävdar Pensionsmyndigheten i ett yttrande till tingsrätten. Samtidigt har också Pensionsmyndigheten gått på ett rättsligt bakslag.

ANNONS
|

Myndigheten anser att syftet med bolaget i Dubai är att föra över pengar från pensionsspararna till Allrakoncernens ägare.

En vinst på 88 miljoner kronor gick direkt till ägarna som utdelning, enligt Pensionsmyndigheten rapporterar Sveriges Radio Ekot.

- Det var det man tjänade på en månad. Då bedrev man interna affärer och lyckades casha in 88 miljoner i vinst som man skickade tillbaka till ägarna. Det har inte gett spararna någonting i mervärde, säger myndighetens pressekreterare Jimmy Larsson Hagberg till TT.

ANNONS

Bara ett syfte

Allras fonder har investerat i så kallade warranter via Dubaibolaget. Detta har skett i syfte att gynna aktieägarna i Allra genom att Dubaibolaget fått en "distributionsersättning" på 170 miljoner kronor av en extern part, enligt myndigheten.

- Upplägget med de interna affärerna är även för den som är insatt svårt att förstå. Syftet med dem kan dock endast vara att generera vinst till ägarna, säger Larsson Hagberg.

Enligt myndigheten har inga andra fonder ett liknande upplägg.

- Det är inte bara vi som kritiserar det. Det säger även bolagets revisorer, det är ju en av de saker som de slagit ner på när det lämnade sitt uppdrag och lämnade in sin polisanmälan, säger Larsson Hagberg.

"Många felaktigheter"

Allras vd och huvudägare Alexander Ernstberger tillbakavisar Pensionsmyndighetens anklagelser:

- Generellt kan jag säga att det är väldigt många felaktigheter i deras yttrande, och de felaktigheterna kommer vi såklart att bemöta i vårt yttrande till tingsrätten.

ANNONS

- När man läser att vi skulle ha fört över 150 miljoner från fondspararnas pengar till vårt Dubaibolag som sedan ska ha delats ut till aktieägarna så låter det ju förskräckligt, men det är såklart inte så det har gått till.

Enligt Ernstberger finns det inte konstigt med de affärer som fonderna gjort med Dubaibolaget.

- Alla fonder har stora kostnader för sin värdepappershandel, inte bara Allras fonder. Det är inget märkligt med det.

Myndigheten på pumpen

Medan processen pågår i tingsrätten finns också ett förvaltningsrättsligt spår som rullar på.

Där har nu Pensionsmyndigheten gått på pumpen i ett delbeslut. Högsta förvaltningsrätten har nämligen avvisat myndighetens överklagande av ett beslut i kammarrätten. Det rör att kammarrätten bestämt att myndighetens beslut att avregistrera Allras fonder från premiepensionssystemet inte ska gälla under tiden ärendet ska prövas.

Högsta förvaltningsdomstolen beslutar att inte ge Pensionsmyndigheten prövningstillstånd.

ANNONS
TT

Bakgrund: Allrahärvan

Pensionsbolaget Allra slängdes för en tid sedan ut från Pensionsmyndighetens fondtorg, något som Allra överklagade. För en vecka sedan beslutade kammarrätten om så kallad inhibition: myndighetens beslut gäller tills vidare inte.

Både Pensionsmyndigheten och Allras egna revisorer har tidigare polisanmält bolaget. Ekobrottsmyndigheten har inlett en förundersökning om grov trolöshet mot huvudman.

Bakgrunden till Pensionsmyndighetens granskning av Allra var klagomål om aggressiv marknadsföring och påstridiga försäljare. Det har också framkommit medieuppgifter som pekar på att det finns tveksamheter i hur bolaget drivs.

Ett av frågetecknen har gällt Allras dotterbolag i Dubai som enligt vd:n sysslar med "värdepappershandel, analystjänster och därmed förenliga tjänster", vilket Svenska Dagbladet rapporterat om.

ANNONS