Filmsverige behöver arbetskraft. På bilden inspelningen av filmen "En man som heter Ove". Arkivbild.
Filmsverige behöver arbetskraft. På bilden inspelningen av filmen "En man som heter Ove". Arkivbild.

Ljusare arbetsmarknad i kultursektorn

Filmbranschen spirar med fler jobb som följd. Ökat byggande ger i sin tur större sug efter konstnärer. För ovanlighetens skull blir kulturjobben fler, visar Arbetsförmedlingens prognos.

ANNONS
|

Någon kulturboom är det knappast fråga om.

- Men det ser positivt ut, fler får jobb trots allt. Det finns till och med en tendens på brist på vissa områden, säger Peter Nofors, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Trendbrott

Prognosen, som baseras på intervjuer med arbetsgivare på 360 arbetsställen, pekar på 1000 fler sysselsatta i kultur- och mediasektorn nästa år. Arbetslösheten bedöms samtidigt minska även om det i många fall inte handlar om några fasta heltidsjobb. Och så brukar det inte särskilt ofta se ut inom kulturen.

ANNONS

- Det är andra gången i rad som vi ser en ökning av kulturbranschen som helhet, säger Peter Nofors.

Film- och serieproduktionen i Sverige har ett uppsving och det märks. Inom vissa yrkeskategorier i filmbranschen väntas det bli brist på personal. Det kan handla om allt ifrån scentekniker, maskörer och projektledare i olika former. Men för skådespelarna är konkurrensen om jobben fortsatt hård. Även musiker och dansare har det tufft, i form av en fortsatt internationalisering av den delen av kulturarbetsmarknaden.

Många lämnar

Byggboomen gör att efterfrågan på utsmyckning av offentliga byggnader bedöms öka.

De som håller på med det skrivna ordet kan dock inte räkna med någon förbättring, tvärtom. Inom media räknar arbetsgivarna fortsatt med att dra ned antalet anställda. Men det finns undantag. För breda multijournalister, kompetenta grävare och i vissa delar av landet kan det vara lättare att hitta jobb, enligt Peter Nofors. Att tillströmningen av nya journalister minskar och att fler lämnar yrket när övriga arbetsmarknaden är mycket god underlättar också möjligheten att hitta journalistjobb.

TT

ANNONS

Fakta: Här är störst chans få kulturjobb

Källa: Arbetsförmedlingen

ANNONS