Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/6

Laglig cannabis vinstlott för Göteborgsbolag

Många miljoner amerikaner kan i dag röka marijuana helt lagligt – samtidigt som fler länder överväger legalisering av cannabis. Det är goda nyheter för göteborgsföretaget Heliospectra. – Vi ser en ökad efterfrågan, säger bolagets vd Staffan Hillberg.

Den 8:e november röstade amerikanerna fram Donald Trump som ny president. Samtidigt röstade invånarna i delstaterna Kalifornien, Massachusetts, Maine och Nevada för att legalisera marijuana för ”rekreation”. I ytterligare fyra delstater – Colorado, Alaska, Washington och Oregon – blev det också lagligt med cannabis för medicinskt bruk.
Heliospectra säljer led-lampor för storskalig odling i exempelvis växthus och märker redan effekt från det amerikanska valet.

Efterfrågan öka

– Vi har märkt en ökad efterfrågan. Men legaliseringen ska också implementeras i staterna och det tar tid. Alla våra kunder kontrolleras nu noggrant av delstaternas myndigheter, all odling måste till exempel ske ekologiskt. Vi får order hela tiden, men eftersom vi är ett publikt bolag så har vi regler om när vi informerar marknaden, säger Staffan Hillberg.
Heliospectra är noterat på First North. Företaget började sälja växtbelysning 2014 och omsatte förra året 16,2 miljoner kronor under perioden januari till september. Led-belysningen, som tillverkas i Göteborg, säljs till såväl odlare av färska kryddor och grönsaker, som botaniska trädgårdar – och industriella cannabisodlare, främst i USA.
– För oss är cannabis bara en annan planta, även om det är en stor marknad, säger Staffan Hillberg.

Snabbväxande marknad

Och det är en marknad som växer kontinuerligt. Totalt är cannabis i dag lagligt för medicinskt bruk i 29 delstater i USA, i nio av dem är det också tillåtet för friska personer att röka en joint. Legaliseringstrenden har också nått Australien, som sedan november förra året tillåter cannabis för medicinskt bruk.
– Det finns också en diskussion om legalisering i Danmark och Makedonien. Samtidigt kan man redan i dag köpa medicin baserad på cannabisextrakt på apotek i Sverige, säger Staffan Hillberg.
Cannabis-branschen är en av världens just nu snabbast växande industrier. 2016 såldes laglig cannabis för runt 60 miljarder kronor i USA och marknaden tros öka med 30 procent årligen den närmsta tiden, spår branschanalysföretaget Arcview Market Research.

"Hårt reglerad bransch"

I Sverige är cannabis dock fortfarande en kontroversiell och olaglig drog. Forskning vid Lunds Universitet har till exempel slagit fast att cannabisbruk på längre sikt leder till att hjärnan blir trögare och du tänker mer långsamt. Och även om MS-sjuka i Sverige i dag, på recept, kan hämta ut munspray baserad på cannabisextrakt, är lagen hård kring att använda växten för medicinskt bruk. Du får till exempel inte ta med dig läkemedel som innehåller växtdelar från cannabis-plantan till Sverige, utan ett särskilt tillstånd från Läkemedelsverket.
Hur tänker ni kring att ni gör affärer med en så kontroversiell bransch?
– Är handeln lagligt uppstyrd i ett land ser vi inga problem med att sälja till kunder i det landet. Aktörerna inom den lagliga cannabisodlingen är hårt reglerade av myndigheter, säger Staffan Hillberg.

Mest läst