Med färskt kapital i ryggen och nya kameramodeller ser Hasselblads vd Perry Oosting och produktchefen Ove Bengtsson framåt. På fotot bakom syns astronauten Edwin "Buzz" Aldrin.
Med färskt kapital i ryggen och nya kameramodeller ser Hasselblads vd Perry Oosting och produktchefen Ove Bengtsson framåt. På fotot bakom syns astronauten Edwin "Buzz" Aldrin.

Hasselblad laddar om – lanserar ny kamera

Precis till 75-årsjubileet presenterar Hasselblad en helt ny kamera för världen. – Vi vill hylla Hasselblads historia – men visa framtiden, säger vd:n Perry Oosting.

ANNONS
|

På onsdag firar göteborgska Hasselblad 75-årsjubileum. Ett kameramärke känt över hela världen ända upp till månen som en kamerornas Rolls Royce som tar säreget skarpa bilder.

– Vi kommer att visa en historisk kollektion, men vi kommer också att lansera en ny kamera. Det blir den andra i år, säger vd:n Perry Oosting inför jubileet men är i övrigt tystlåten om nyheten som snart kommer att strömmas ut över världen.

– Jag kan avslöja så mycket som så, att den nya kameran faktiskt bygger på en av Victor Hasselblads kärnprinciper – passion point, säger han.

Passion point handlar om det personliga engagemang och den kärlek människor visar ett varumärke.

ANNONS

Utifrån det har Perry Oosting all anledning att känna sig nöjd med årets utveckling för Hasselblad. I april lanserade man mellanformatskamerorna H6D-100 c och H6D-50, som är byggda på företagets nya elektroniska plattform.

– För H6 100 megapixel fick vi under en månad in mer order än vad vi förväntade oss fram till december, även om det är låga kvantiteter. Och för H6 50 megapixel hade vi i slutet av maj redan nått prognosen för juni, säger han och konstaterar att man hade väntat sig att efterfrågan skulle ha varit tvärtom.

Kamerorna är nämligen tekniskt avancerade dyrgripar, varav den större kostar nära 270000 kronor, den andra drygt 213000 kronor.

Men succén kunde ha kraschlandat rejält. Strax efter lanseringen i april drabbades fabriken i Japan som tillvekar sensorer av jordbävning. Byggnaden blev skadad och ingen kunde av säkerhetsskäl gå in och se hur illa det var.

– Tack gode Gud så omkom ingen i personalen. Och för några veckor sedan fick vi veta att vi kommer att få de leveranser vi behöver. Försenat visserligen, men det är ändå väldigt bra nyheter, säger Perry Oosting.

Ikoniskt varumärke eller inte så så är det ingen hemlighet att Hasselblads brottats med ekonomiska svårigheter under en längre tid.

ANNONS

Det ryktades om att Hasselblad hamnat på efterkälken för att företaget för sent skulle ha insett den digitala revolutionen. Så var inte fallet. I själva verket ville det globala finansbolaget UBS1997 göra en lönsam och kortsiktig affär över några år och köpte företaget. Hasselblad producerade då analoga kameror och höll samtidigt på med utvecklingen av en komplex digital produkt.

– UBSbeslutade att stoppa den digitala delen, och alla ingenjörer som arbetade med utvecklingsarbetet fick gå. Det var lite olyckligt, säger produktchefen Ove Bengtsson.

Det försenade Hasselblads digitala språng under några år.

I fjol ingick Hasselblad partnerskap med det globala kinesiska kameraföretaget DJI, som köpte en minoritetspost.

– Det innebar också färskt kapital till företaget, vilket behövdes, eftersom vi levde snålt hela 2015 och har rätt så ambitiösa planer, säger Perry Oosting.

Företagen har idéer om samarbete inom research och utveckling och hopp om synergieffekter och kommer inom kort kommer de att annonsera en gemensam produkt.

Perry Oosting förefaller rätt nöjd med i Hasselblads riktning.

Men det finns en sak på hans önskelista som ännu är ouppfylld.

– Det vore underbart om det en dag skulle få finnas ett Hasselblads hus här i Göteborg, som skulle vara en mix av både företaget och Hasselblads Stiftelse och att kommunen skulle kunna hjälpa till att göra det möjligt, säger han.

ANNONS

Fakta: Victor Hasselblad AB

  1. Världsberömt kameraföretag med säte i Göteborg.
  2. Grundat 1941 av Victor Hasselblad.
  3. Har över 200 anställda, varav majoriteten i Göteborg.
  4. Alla Hasselblads kameror utvecklas, designas och produceras i på Lindholmen i Göteborg.
  5. Kommer att lansera flera nya kameror under 2016.
  6. Berömda bilder fotograferade med Hasselblads kameror: månlandningen 1969, konvolutet till Beatles Abbey Road, David Bowies Alladin Sane, Steve Jobes, fotografen Marco Grubs bilder av samtliga senaste fem amerikanska presidenter, Lennart Nilsson bilder av livets början och många, många fler.
ANNONS