Sjömagasinet förlorar stjärna i Guide Michelin

Under måndagskvällen delade Guide Michelin ut årets stjärnor till nordiska restauranger. Sjömagasinet i Göteborg förlorade sin stjärna, medan restaurang Frantzén i Stockholm fick tre stjärnor.

ANNONS
|

Endast strax över 100 restauranger i världen har tre stjärnor i Guide Michelin. Nu kan Sverige för första gången stoltsera med en trestjärnig krog. Det är Frantzén i Stockholm, med kocken Björn Frantzén i spetsen, som blir ensam restaurang i Sverige med tre stjärnor. Frantzén tog sig till utdelningen av årets Michelinstjärnor något motvilligt, eftersom hans tioåriga dotter spelade tennismatch strax innan.

Samtidigt förlorar Göteborgsrestaurangen Sjömagasinet sin enda stjärna, enligt ett pressmeddelande från Guide Michelin.

När GP når Ulf Wagner, som driver Sjömagasinet tillsammans med kockkollegan Gustav Trägårdh, är det första gången han nås av beskedet.

– Det var inte roligt. Det är jättekonstigt, eftersom vi aldrig har varit bättre än vi är nu, säger Ulf Wagner.

ANNONS

Får man någon motivering till varför restaurangen förlorar en stjärna?

– Nej, man får aldrig veta någonting. Inte när man får en stjärna heller.

Inte heller Michelin Nordics presschef Lotta Wrangle har någon motivering till varför Sjömagasinet nu blir av med sin stjärna.

– Det enda jag kan bekräfta är att de finns med på listan över de som förlorat en stjärna, säger Lotta Wrangle.

Ny tvåstjärnig krog i Skåne

Daniel Berlin i Skåne Tranås ansluter sig till de relativt få restauranger som har två stjärnor. I Sverige finns i övrigt bara tre andra tvåstjärniga krogar: Oaxen Krog i Stockholm, Vollmers i Malmö och Fäviken Magasinet i Järpen.

I övriga landet fanns ett antal nya restauranger bland de svenska restauranger som kan stoltsera med en stjärna vardera i Guide Michelin. Det rörde sig om Sav i Malmö , Aloe i Älvsjö, Agrikultur i Stockholm

Bland de nordiska länderna lyckats även Kadeau i Köpenhamn bli en av de nya tvåstjärniga krogarna.

Det började som ett gratisblad med listig baktanke för 118 år sedan. Då började det franska däckföretaget Michelin dela ut en guide med betygsatt mat till alla bilköpare. Som mest kunde maten få tre stjärnor – "värd en resa i sig" – och Michelins syfte med guiden var att få bilköparna att slita på sina däck och sprida intresset för bilar. I dag kämpar restauranger över världen för en plats i prestigefyllda Guide Michelin.

ANNONS

Första Göteborgsrestaurangen någonsin att få en stjärna var numera nedlagda The Place 1989. Guide Michelin har delat ut stjärnor i Sverige sedan 1984. Tveklöst mest erfaren i Michelin-sammanhang är Restaurang 28+ som snart har haft en stjärna i 30 år, sedan 1990.

Fakta: Svenska krogar med stjärnor

Sverige tog plats i guiden för första gången 1984 då fyra restauranger i Stockholm tilldelades stjärnor.Från och med 2016 kan även restauranger utanför Stockholm, Göteborg och Malmö få stjärnor.

Tre stjärnor:

Frantzén, Stockholm

Två stjärnor:

Fäviken Magasinet, Järpen - Vollmers, Malmö - Oaxen Krog, Stockholm - Daniel Berlin, Skåne Tranås.

En stjärna:

Hotel Borgholm, Borgholm - PM & Vänner, Växjö - Daniel Berlin, Skåne - Tranås Ekstedt, Stockholm - Esperanto, Stockholm - Gastrologik, Stockholm - Imouto, Stockholm - Mathias Dahlgrens Matbaren, Stockholm - Operakällaren, Stockholm - Sushi Sho, Stockholm - Volt, Stockholm - Bhoga, Göteborg - Koka, Göteborg - SK Mat & Människor, Göteborg - Thörnströms Kök, Göteborg - 28+, Göteborg - Upper House, Göteborg - Sture, Malmö - Bloom in the Park, Malmö

Källa: Michelin Nordic Guide/TT

Fakta: Så går bedömningen till

Stjärnorna (minst en - max tre) delas ut endast baserat på maten. Här är de fem kriterier som bedömarna tittar på:

1. Kvaliteten på råvarorna.

2. ”Hantverket” – smaken och tillagandet.

3. ”Personligheten” – hur väl kocken lyckas i att hitta ett eget uttryck.

4. Värde för pengarna.

5. Kvalitet över tid – det ska vara en lika fantastisk upplevelse oavsett när du besöker restaurangen.

Källa: Guide Michelin

ANNONS