Efter brexit: osäkerheten som företagen står inför är högre än normalt. Arkivbild.
Efter brexit: osäkerheten som företagen står inför är högre än normalt. Arkivbild.

Företagen dystra efter brexit

Storbritanniens största företag hyser tvivel om framtiden efter folkomröstningen om brexit och har rejält sänkt sina investeringsplaner, visar en enkätundersökning från revisionsbyrån Deloitte.

ANNONS
|

82 procent av de tillfrågade finanscheferna bland företag listade på Londonbörsens FTSE 350 och andra stora privata företag räknar med att skära i investeringarna under nästa år, den högsta andelen sedan undersökningen började göras 2007 och upp med 34 procent jämfört med första kvartalet i år.

Undersökningen är en av de första tydliga signalerna på att folkomröstningen om att lämna EU har försvagat företagens tillförsikt och bekräftar centralbanken Bank of Englands syn att ekonomin kommer att försvagas snart.

Enkäten gjordes mellan den 28 juni och 11 juli, efter folkomröstningen och just innan Theresa May tillträdde som Storbritanniens nya premiärminister.

ANNONS

Nästan alla tillfrågade finanschefer sade att osäkerheten som företagen står inför är högre än normalt.

Samtidigt visar andra siffror att handeln vid landets stora shoppinggator och -center i juni föll i den snabbaste takten på över två år, ned med 2,8 procent jämfört med ett år tidigare och med 0,3 procent jämfört med maj, enligt branschorganisationen British retail consortium.

ANNONS