Bankerna krigar alltmer öppet om aktiespararnas depåer.
Bankerna krigar alltmer öppet om aktiespararnas depåer.

Bankkriget om aktiespararna trappas upp

ANNONS
|

Länsförsäkringar Bank sänker nu priset på sitt courtage, det vill säga avgiften aktiesparare betalar banken för aktieaffärer, till 0,05 procent och med ett minicourtage på 20 kronor.

- Genom att Länsförsäkringar är nere på så låga prisnivåer kommer vi att bli mycket konkurrenskraftiga mot både nätmäklare och våra storbankskonkurrenter, säger Rikard Josefsson, vd för Länsförsäkringar bank.

För snart två månader sedan gick Nordea ut och chocksänkte courtaget till 0,06 procent för varje affär och med ett minicourtage från 1 till 99 kronor. Det gjorde att storbankens priser kunde gå ut och matcha nätbankerna Nordnets och Avanzas priser som ligger på 0,00 till 0,034, och med minicourtage från 0-99 kronor, enligt jämförelsesajten Compricer.

ANNONS

- Vi hade inte kunnat drömma om den reaktionen hos kunderna. Tjänsten Nordea Investor har ökat markant, vi har fått närmare 20000 nya kunder efter sänkningen. Det är väldigt roligt, säger Katja Bergqvist, chef för Nordeas sparerbjudande.

- Vi kunde också se att det var ett stort antal nyöppnade depåer, under en period var det 70 procent högre antal nyöppnade depåer jämfört med snittet per månad, säger hon.

Enligt SEB:s omvärldsanalys skulle Nordeas sänkning tvinga fram ytterligare courtagesänkningar hos nätbankerna.

- Vi har en tjänst som heter Start som är helt gratis upp till 50000 kronor. Och vi är stolta över att ha varit med att starta den här prisrevolutionen i branschen, som gör att vi nu är nere på kronor och ören, säger Johan Prom.

- Vi skulle gärna se en breddning av den här diskussionen till att handla om fonder, bolån och pensioner där det finns 100-lappar och 1000-lappar att spara för kunderna, säger han.

ANNONS